ADVERTISEMENT
News

Țările care încep producţia în masă a vaccinurilor contra COVID, dar nu au cerut autorizarea acestora în Europa

Autor: Georgiana Dicu | 09.12.2020 | 16:00
Țările care încep producţia în masă a vaccinurilor contra COVID, dar nu au cerut autorizarea acestora în Europa
Vaccinul Sinopharm are o eficacitate de 86%. Foto: hepta.ro

La doar o zi după știrea că vaccinul chinezesc Coronavac are o eficiență de 97%, Emiratele Arabe Unite (EAU) anunță că serul anti-COVID produs de Sinopharm, o altă companie chineză, are o eficiență de 86%.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat că, deocamdată, nici China, dar nici Rusia nu au solicitat autorizația agenției pentru vaccinurile contra COVID-19 pe care le produc.

EMA are în lucru procedurile de autorizare a serurilor anti-COVID dezvoltate de Pfizer/BioNTech și de Moderna.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății din EAU a înregistrat oficial vaccinul Sinopharm

Un vaccin experimental împotriva coronavirusului dezvoltat de China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) are o eficiență de 86%, a anunțat miercuri ministerul Sănătății din Emiratele Arabe Unite, citând o analiză intermediară a studiilor clinice de fază III.

În timp ce datele pozitive vin la scurt timp după rezultatele optimiste de luna trecută de la rivalii occidentali, precum Pfizer Inc, Moderna, AstraZeneca Plc și din Rusia, nici EAU, nici Sinopharm nu au publicat date detaliate din studiul esențial.

ADVERTISEMENT

În iulie, statul arab din Golf a început studiile clinice de fază III ale vaccinului, dezvoltate de Institutul de produse biologice de la Beijing, o unitate a Sinopharm’s China National Biotec Group (CNBG).

În septembrie, a autorizat utilizarea de urgență a vaccinului pentru anumite grupuri, prima astfel de autorizație internațională pentru un vaccin dezvoltată în China.

ADVERTISEMENT

Analiza arată, de asemenea, „rata de seroconversie de 99% a anticorpilor neutralizanți și eficacitatea de 100% în prevenirea cazurilor moderate și severe de boală”, a declarat ministerul într-o declarație a agenției de știri de stat, citată de Reuters. „Analiza nu arată probleme serioase de siguranță”, a mai precizat ministerul.

Instituția a anunțat că a înregistrat oficial vaccinul, fără a elabora, și că 31.000 de voluntari din 125 de naționalități au participat la studiul EAU.

ADVERTISEMENT

Nu a menționat ce efecte secundare a identificat, dacă este cazul, câți participanți s-au îmbolnăvit sau câți voluntari au primit vaccinul sau un placebo. Vaccinul, care folosește un virus inactivat necesită două doze, au arătat datele din studiile anterioare.

Sinopharm a extins studiul și în Egipt, Iordania și Bahrain.

Săptămâna aceasta, Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, a declarat este în căutare de voluntari pentru a participa la studiile clinice ale vaccinului rusesc COVID-19, cunoscut sub numele de Sputnik V.

ADVERTISEMENT

Emiratele Arabe Unite, cu o populație de aproximativ 9 milioane de locuitori, au înregistrat 178.837 de infecții și 596 de decese cauzate de boală.

Vaccinul se numără printre cei mai avansate trei din China în ceea ce privește dezvoltarea și a fost utilizat pentru vaccinarea a aproximativ un milion de persoane din țară în cadrul programului său de utilizare de urgență.

Marți, Bio Farma, o companie farmaceutică indoneziană, a anunţat că datele preliminare ale studiului clinic pe care îl desfăşoară asupra vaccinului produs de compania chineză Sinovac relevă o eficacitate de până la 97%.

EMA: Rusia și China nu au solicitat autorizație pentru vaccinuri

Rusia și China nu au solicitat autorizația Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru vaccinurile COVID-19, iar agenția nu se află sub presiune politică pentru a accelera aprobările vaccinurilor, a declarat șeful autorității de reglementare.

„Deocamdată nu au solicitat autorizația pentru vaccinurile lor. Dacă o fac, vom studia datele”, a declarat directorul executiv al EMA, Emer Cooke, pentru cotidianul italian La Repubblica, întrebat despre vaccinurile chineze și ruse.

China a aprobat trei vaccinuri dezvoltate de companiile Sinovac și Sinopharm pentru utilizare de urgență.

Rusia a fost prima țară care a acordat aprobarea de reglementare pentru un nou vaccin împotriva coronavirusului, făcând acest lucru înainte ca studiile la scară largă să fie complete, stârnind îngrijorarea oamenilor de știință și a medicilor cu privire la siguranța și eficacitatea serului.

Vaccinul rus Sputnik V este dezvoltat de Institutul de Cercetare Gamaleya din Moscova și comercializat de către fondul suveran al Rusiei, Fondul rus de investiții directe (RDIF).

Cooke a declarat că agenția nu se află sub nici o presiune pentru a accelera procedurile de autorizare a vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech sau cel al Moderna.

„În orice caz, presiunea este științifică, pentru că vrem să fim siguri că vom face ceea ce este mai bun pentru cetățeni”, a spus ea, adăugând că EMA a acționat independent.

Ea a adăugat că agenția încă se așteaptă să finalizeze revizuirea vaccinului Pfizer și BioNTech până pe 29 decembrie și să finalizeze revizuirea vaccinului Moderna până pe 12 ianuarie.

Comisia Uniunii Europene autorizează vaccinurile pe baza avizelor științifice ale EMA după consultarea cu cele 27 de state din UE.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!