News

Țările care nu vor respecta normele statului de drept riscă să piardă banii promiși de UE. Polonia și Ungaria, direct vizate

04.06.2020 | 23:32
Tarile care nu vor respecta normele statului de drept risca sa piarda banii promisi de UE Polonia si Ungaria direct vizate
Uniunea Europeană, în pericol din cauza coronavirus. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Germania va condiționa accesul la finanțarea Uniunii Europene de respectarea normelor statului de drept.

Țările care nu vor respecta normele statului de drept riscă să piardă banii europeni

Fondurile comunitare destinate relansării post-pandemie vor fi condiționate de respectarea normelor statului de drept, conform unui proiect făcut public de Reuters.

ADVERTISEMENT

Germania va prelua în 1 iulie Președinția Consiliului UE, moment în care Guvernul de la Berlin va decide condiționarea accesului țărilor europene la fonduri oferite prin planul comunitar de redresare economică de respectarea valorilor comunitare, inclusiv a normelor statului de drept.

Semnalul este adresat în primul rând Poloniei și Ungariei, țări care că s-au îndreptat de aceste principii fundamentale la care Germania ține foarte mult.

ADVERTISEMENT

„Planul de relansare trebuie să se bazeze pe solidaritate, coeziune și convergență, prin respectarea totală a valorilor noastre, a drepturilor și a normelor statului de drept”, este scris în documentul elaborat de Guvernul Angela Merkel.

Documentul e semnat de Portugalia și Slovenia, țări care vor deține pe rând Președinția semestrială a Consiliului UE în 2021.

ADVERTISEMENT

Liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene se vor reuni în 19 iunie pentru a analiza planul de relansare economică propus de Comisia Europeană. Planul are o valoare de 750 de miliarde de euro, însă va fi dezbătut și proiectul de buget multianual de 1.100 de miliarde de euro.

Conform sistemului propus de Germania, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea accesului la fonduri UE sau retragerea fondurilor dacă o țară va încălca normele statului de drept.

ADVERTISEMENT

Blocarea procedurii de sancționare ar urma să fie decisă prin majoritate simplă la nivelul Consiliului European, conform Mediafax.

ADVERTISEMENT
Tags: