Află care țări din Europa conduc la consumul de alcool. Un studiu recent dezvăluie țările fruntașe.
Consumul de alcool în Europa variază semnificativ de la o țară la alta. În timp ce unele țări sunt cunoscute ca fiind mari consumatoare de băuturi alcoolice, altele ne iau prin surprindere. România, în particular, ocupă un loc ce i-ar putea uimi pe mulți. Află în continuare.
Un nou studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dezvăluie cifre surprinzătoare despre obiceiurile de băut ale europenilor. În general, se pare că aceștia beau mai puțin acum decât în trecut, dar situația nu e la fel peste tot.
Ei bine, mulți europeni aleg să consume mai puțin alcool decât în anii precedenți. Unii renunță complet la alcool pentru o lună, în faimosul obicei Dry January (Ianuarie Sec). Alții preferă să petreacă în cluburi fără alcool sau să meargă în vacanțe unde nu se bea.
Această schimbare a început încă din anii ’80, confirmă OMS. Pe atunci, un european obișnuit bea în medie 12,7 litri de alcool pe an. Acum, cifra a scăzut la 9,8 litri, ceea ce arată o diferență destul de mare.
Țări ca Irlanda și Lituania au redus cel mai mult consumul de alcool, scrie spynews.ro. Între 2010 și 2020, s-a înregistrat un consum cu 2,1 litri mai puțin per persoană.
De asemenea, și locuitorii din Spania, Grecia, Olanda, Franța, Cipru și Finlanda aleg să bea mai puțin în prezent. Au avut scăderi de aproximativ 1,5-2 litri de persoană.
Dar situația nu e așa peste tot. În unele țări, consumul de alcool a crescut. Germania, de exemplu, are unul dintre cele mai mari niveluri de consum, cu 10,6 litri pe persoană pe an. Și în Letonia, Bulgaria, Malta, România și Polonia oamenii beau mai mult acum decât înainte. Letonia a înregistrat cea mai mare creștere, cu aproximativ 2,3 litri pe locuitor.
Europa rămâne locul unde se consumă cel mai mult alcool din lume. Un european obișnuit bea în medie 9,5 litri de alcool pe an. Asta înseamnă cam 190 de litri de bere sau 80 de litri de vin.
Deși lucrurile s-au schimbat în bine în multe regiuni, încă mai e de lucru pentru a reduce consumul de alcool în Europa.