News

Țările din Europa cu cele mai ieftine locuințe noi. Pe ce loc se află România

Care sunt țările din Europa unde se vând cele mai ieftine locuințe noi, conform datelor din 2023. La fel ca în 2022, România se află pe un loc fruntaș la acest capitol.
07.08.2024 | 13:33
Tarile din Europa cu cele mai ieftine locuinte noi Pe ce loc se afla Romania
România, pe locul 3 în topul statelor cu cele mai ieftine locuințe noi din Europa. În ce țară sunt cele mai scumpe. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost dat publicității topul cu țările din Europa unde se găsesc cele mai ieftine locuințe noi. La fel ca anii trecuți, România ocupă o poziție fruntașă la acest capitol.

România, pe locul 3 în topul statelor cu cele mai ieftine locuințe noi din Europa. În ce țară sunt cele mai scumpe

Conform datelor raportate la anul 2022, România se afla pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe. În fața noastră mai erau doar Bosnia și Herțegovina și Grecia. În urmă cu doi ani, prețul mediu al unei locuințe în țara noastră era de peste 1.400 EURO/mp.

ADVERTISEMENT

Conform unui studiu Deloitte Property Index 2024, realizat pe baza datelor din principalele orașe din 24 de țări și dat publicității miercuri, 7 august, România și-a păstrat aceeași poziție.

În continuare, cele mai ieftine locuințe noi sunt în Bosnia și Herțegovina și Grecia, apoi România. Imobilele din țara noastră au un preț mediu de 1.504 EUR/mp în 2023, în ușoară creștere față de 2022.

ADVERTISEMENT

La polul opus, Austria este țara cu cele mai scumpe locuințe. S-au vândut cu 4.920 EUR/mp în 2023. Urmează în top Germania (4.700 EUR/mp) și Franța (4.538 EUR/mp).

Analiza arată că în toate aceste țări puternice prețurile sunt în scădere față de 2022. La general, în 15 din cele 24 de țări analizate s-au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi. Cele mai semnificative aprecieri au fost în Ungaria (+13,3%) și Polonia (+12,2%). Scăderi notabile au fost consemnate în Italia (-10,7%), Danemarca (-3,8%), Norvegia (-3,5%) și Marea Britanie (-3,3%).

ADVERTISEMENT

”Evoluția din piața imobiliară rezidențială din România a fost influențată și în 2023 de dobânzile ridicate, care au avut impact atât asupra dezvoltatorilor, crescându-le costurile de construcție, cât și asupra cumpărătorilor, care s-au confruntat cu prețuri ridicate și cu dobânzi mai mari la creditele ipotecare.

Însă semnalele transmise atât de Banca Centrală Europeană, cât și de Banca Națională a României, prin demararea procesului de reducere a dobânzilor, pe fondul diminuării presiunilor inflaționiste, au potențialul de a revigora investițiile în domeniu, pe de o parte, și de a stimula creditarea ipotecară, pe de altă parte. În plus, este de așteptat ca perspectivele de creștere economică și majorarea veniturilor populației să dinamizeze activitatea în domeniu în perioada următoare”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal.

ADVERTISEMENT

Orașul din România cu cele mai mari prețuri pentru locuințele noi

Același studiu mai arată că, în 2023, locuințele din România au devenit mai accesibile decât cu un an în urmă. În 2022, un cetățean avea nevoie, în medie, de 6,3 salarii medii anuale brute la nivel național pentru a cumpăra o locuință nouă de 70 mp. În 2023, media a scăzut la 5,9 salarii, ceea ce plasează țara noastră pe locul al patrulea în topul accesibilității, după Danemarca (4,7 salarii anuale brute), Norvegia (4,8) și Italia (5,3).

Dacă ne uităm la capitolul orașe, trebuie spus că Parisul are cele mai scumpe locuințe. Prețul mediu în capitala Franței este de 14.900 EUR/mp pentru un apartament nou. Este urmat de Munchen (10.900 EUR/mp) și Zona Metropolitană Interioară a Londrei (8.018 EUR/mp).

În România, în Cluj-Napoca sunt cele mai scumpe locuințe, cu 2.434 EUR/mp și o creștere de 3% față de anul anterior. Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.726 EUR/mp, urmat de Brașov cu 1.618 EUR/mp.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza...
Orașul european unde oamenilor le este frică să iasă din casă din cauza găștilor sângeroase. O adevărată capitală a infracțiunilor
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Trabant
Trabant "tunat" cu 10.000 de euro, din '88, la paradă prin Buftea. "Acesta roz a fost prima iubire"
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură...
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Mădălina Ghenea, primul premiu ca producător. Unde a fost recompensată românca
Mădălina Ghenea, primul premiu ca producător. Unde a fost recompensată românca
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană...
Încă o plecare de la Neatza, după Dani Oțil. Este a treia persoană care își ia adio de la emisiune, în doar câteva zile
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin...
Soluția sugerată de Donald Trump pentru a pune capăt războiului din Ucraina: „Putin nu poate lupta”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro