A fost dat publicității topul cu țările din Europa unde se găsesc cele mai ieftine locuințe noi. La fel ca anii trecuți, România ocupă o poziție fruntașă la acest capitol.
Conform datelor raportate la anul 2022, România se afla pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe. În fața noastră mai erau doar Bosnia și Herțegovina și Grecia. În urmă cu doi ani, prețul mediu al unei locuințe în țara noastră era de peste 1.400 EURO/mp.
Conform unui studiu Deloitte Property Index 2024, realizat pe baza datelor din principalele orașe din 24 de țări și dat publicității miercuri, 7 august, România și-a păstrat aceeași poziție.
În continuare, cele mai ieftine locuințe noi sunt în Bosnia și Herțegovina și Grecia, apoi România. Imobilele din țara noastră au un preț mediu de 1.504 EUR/mp în 2023, în ușoară creștere față de 2022.
La polul opus, Austria este țara cu cele mai scumpe locuințe. S-au vândut cu 4.920 EUR/mp în 2023. Urmează în top Germania (4.700 EUR/mp) și Franța (4.538 EUR/mp).
Analiza arată că în toate aceste țări puternice prețurile sunt în scădere față de 2022. La general, în 15 din cele 24 de țări analizate s-au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi. Cele mai semnificative aprecieri au fost în Ungaria (+13,3%) și Polonia (+12,2%). Scăderi notabile au fost consemnate în Italia (-10,7%), Danemarca (-3,8%), Norvegia (-3,5%) și Marea Britanie (-3,3%).
”Evoluția din piața imobiliară rezidențială din România a fost influențată și în 2023 de dobânzile ridicate, care au avut impact atât asupra dezvoltatorilor, crescându-le costurile de construcție, cât și asupra cumpărătorilor, care s-au confruntat cu prețuri ridicate și cu dobânzi mai mari la creditele ipotecare.
Însă semnalele transmise atât de Banca Centrală Europeană, cât și de Banca Națională a României, prin demararea procesului de reducere a dobânzilor, pe fondul diminuării presiunilor inflaționiste, au potențialul de a revigora investițiile în domeniu, pe de o parte, și de a stimula creditarea ipotecară, pe de altă parte. În plus, este de așteptat ca perspectivele de creștere economică și majorarea veniturilor populației să dinamizeze activitatea în domeniu în perioada următoare”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal.
Același studiu mai arată că, în 2023, locuințele din România au devenit mai accesibile decât cu un an în urmă. În 2022, un cetățean avea nevoie, în medie, de 6,3 salarii medii anuale brute la nivel național pentru a cumpăra o locuință nouă de 70 mp. În 2023, media a scăzut la 5,9 salarii, ceea ce plasează țara noastră pe locul al patrulea în topul accesibilității, după Danemarca (4,7 salarii anuale brute), Norvegia (4,8) și Italia (5,3).
Dacă ne uităm la capitolul orașe, trebuie spus că Parisul are cele mai scumpe locuințe. Prețul mediu în capitala Franței este de 14.900 EUR/mp pentru un apartament nou. Este urmat de Munchen (10.900 EUR/mp) și Zona Metropolitană Interioară a Londrei (8.018 EUR/mp).
În România, în Cluj-Napoca sunt cele mai scumpe locuințe, cu 2.434 EUR/mp și o creștere de 3% față de anul anterior. Bucureștiul ocupă locul al doilea, cu 1.726 EUR/mp, urmat de Brașov cu 1.618 EUR/mp.