În momentul de față, în Uniunea Europeană (UE) există mai multe state în care muncitorii români ar putea încasa un salariu minim pe economie de 2.000 de euro pe lună.
De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim pe economie garantat în plată s-a majorat la 3.300 lei lunar, în România. Conform Ministerului Muncii, această creștere a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei. Până la acea dată era de 1.898 lei.
Dacă transformăm în euro, observăm cum salariul minim din țara noastră trece cu puțin peste 600 de euro. România se află astfel la coada clasamentului veniturilor minime din spațiul comunitar, conform datelor Eurostat.
Există mai multe țări în Uniunea Europeană în care salariul minim se apropie sau chiar trece de pragul de 2.000 de euro pe lună. Muncitorii români care optează pentru vestul Europei pot beneficia de venituri uriașe în comparație cu cele din țară.
Statele din Occident ocupă primele șase locuri în ceea ce privește nivelul salariului minim. Luxemburg conduce topul cu un impresionant 2.508 euro pe lună. Urmează Germania cu 1.997 euro și Olanda cu 1.995 euro.
Top 10 al celor mai mari salarii minime pe economie din Europa:
Situația este diametral opusă în zona Balcanilor. Albania, stat candidat la UE, are cel mai mic salariu minim: 376 de euro pe lună, urmată de Bulgaria (stat UE) cu 399 euro și Serbia, o altă pretendentă la UE, cu 461 de euro. Aceste cifre evidențiază diferența semnificativă de salarii dintre țările mai prospere din Europa de Vest și națiunile din Europa Centrală și de Est.
De notat că, în timp ce valorile nominale ale salariilor minime variază foarte mult între țări, puterea de cumpărare a acestor salarii poate diferi în funcție de costul vieții din fiecare națiune.
De asemenea, trebuie menționat faptul că unele țări, precum Danemarca, Italia, Austria, Norvegia sau Suedia, nu au un salariu minim legal. Din această cauză, ele nu apar în aceste clasament Eurostat.