Life

Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România

Țările din lume în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România în acest top. Puțini s-ar aștepta la acest lucru.
03.07.2024 | 21:51
Tarile in care locuiesc cei mai multi oameni obezi Ce loc ocupa Romania
Țările din lume cu cei mai mulți obezi. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În anul 2024, tot mai mulți oameni suferă de obezitate. Experții spun că rata s-a dublat rândul persoanelor adulte și a crescut de câteva ori în rândul copiilor. Care sunt țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi.

Țările în care locuiesc cei mai mulți obezi

În anul curent, în întreaga lume, 880 de milioane de adulți suferă de obezitate și 159 de copii și adolescenți. Conform experților, în ultimii 30 de ani rata obezității s-a dublat în rândul persoanelor adulte și a crescut de patru ori în rândul copiilor și adolescenților.

ADVERTISEMENT

Conform unui studiu publicat în The Lancet, rata obezității la femei a crescut de la 8,8% la 18,5%. De asemenea, în cazul bărbaților există o creștere cu nouă procente, de la de la 4,8% la 14,0%.

Dacă vorbim despre cei mici, rata mondială a obezității în rândul fetelor a ajuns de la 1,7% la 6,9%. De menționat este că aceste valori variază de la o țară la alta, datorită unor factori precum stilurile de viață și diferite diete. 

ADVERTISEMENT

Însă, nu există o corelație directă între rata de obezitate a unei țări statutul său economic al acesteia. Cu toate acestea, în țările mai bogate sunt implementate programe specifice, campanii și inițiative de sensibilizare și educare a cetățenilor în legătură cu mâncarea consumată.

Ce loc ocupă România

Când vine vorba de țările cu cel mai mulți obezi, România se situează pe locul 39 din 44 în clasamentul european, cu o rată de 10,9%.  Topul este dominat de Rusia, cu 30,3%. În urma noastră Macedonia de Nord (10,5%), Italia (10,4%).

ADVERTISEMENT

Spania, Finlanda și Muntenegru au o rată a obezității nulă. Dar în locuri precum Pacificul de Sud s-au constat creșteri îngrijorătoare ale ratei obezității în ultimii 5-6 ani, spun studiile.

Conform World Population Review, țările cu cei mai mulți obezi sunt: Samoa Americană  (80,2%), Tonga ( 77,1%), Wallis și Futuna (70,4%), Insulele Cook (69,8%), Tokelau (63,4%), Tuvalu (62,2%).

ADVERTISEMENT

Următoarele țări din top sunt: Niue (61%), Nauru (58,1%), Kiribati (56,7%), Saint Kitts și Nevis (45%). Există și țările cu cele mai puține persoane obeze, acestea fiind: Madagascar, Eritreea și Etiopia.

ADVERTISEMENT