Life

Țările în care româna a ajuns în top 3 cele mai vorbite limbi. Puțini s-ar fi așteptat

Locurile în care graiul românesc se află în top 3 cele mai rostite cuvinte. Sunt mai mulţi vorbitori de limbă română în aceste state decât s-ar fi aşteptat mulţi.
30.11.2022 | 14:12
Tarile in care romana a ajuns in top 3 cele mai vorbite limbi Putini sar fi asteptat
Locurile în care graiul românesc se află în top 3 cele mai rostite cuvinte. Nu ai să crezi așa ceva. Sursa foto: jurnalspiritual.eu
ADVERTISEMENT

Ţările în care româna a ajuns în top 3 cele mai vorbite limbi. Puţini s-ar fi aşteptat la asta. Acest lucru a fost descoperit la recensământul din anul 2021, statisticile arătând că este vorba de două regiuni din Europa.

Locurile în care graiul românesc se află în top 3 cele mai rostite cuvinte. Nu ai să crezi așa ceva

Limba română nu este vorbită doar în țara noastră, ci și în alte. Nu este vorba de vecinii noștri, așa cum probabil multă lume s-ar fi așteptat. Mai exact, este vorba de Țara Galilor, care face parte din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

ADVERTISEMENT

O altă regiune în care română este a treia limbă vorbită de oameni este Anglia, care are granițe cu Țara Galilor la vest și Scoția la nord. Țara este separată de Europa continentală de Marea Nordului la est și Canalul Mânecii la sud.

Conform datelor publicate pe pagina Oficiului Național de Statistică (ONS), româna se află pe locul 3 cea mai vorbită limbă în aceste două regiuni.

ADVERTISEMENT

Concret, este vorbită de 472.000 de persoane (0,8%) în Anglia și Țara Galilor dintr-o populație totală 57,7 milioane. Creșterea numărului vorbitorilor de română este mai mare decât la precedentul recensământ din 2011.

În urmă cu 11 ani aproximativ 68.000 de persoane din Regat au declarat că vorbesc limba noastră. La momentul respectiv eram clasați pe locul 19, în timp în 2021 am ajuns pe locul 3.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este demonstrat și de numărul persoanelor cu cetățenie română care se află în Anglia și Țara Galilor. La momentul recensământului din 2021 erau 550.000.

Limba română, a treia cea mai vorbită în Anglia și Țara Galilor

Dacă a fost o surpriză să aflați că limba română este a treia cea mai vorbită în Anglia și Țara Galilor, cu siguranță același lucru se va întâmpla și cu graiul de pe locul doi. Potrivit acelorași date, limba polonează ocupă această poziție.

ADVERTISEMENT

Numărul persoanelor care vorbesc această limbă este de 612.000, ceea ce înseamnă aproximativ 1,1% din populație. Zona cu cea mai mare concentrare de vorbitori de poloneză se află în estul Angliei.

ADVERTISEMENT