News

Țările sărace vor primi gratuit Molnupiravir, medicament esenţial în lupta împotriva coronavirusului. “Poate fi folosit în afara spitalelor”

Medicamentul Molnupiravir va fi licențiat gratuit către țările în curs de dezvoltare, pentru ca acesta să ajungă la cât mai mulți oameni.
27.10.2021 | 17:54
Tarile sarace vor primi gratuit Molnupiravir medicament esential in lupta impotriva coronavirusului Poate fi folosit in afara spitalelor
ADVERTISEMENT

Compania Merck, ce produce medicamentul molnupiravir, a luat decizia de a-l licenția la preț redus pentru peste 100 de state în curs de dezvoltare.

Merck a acordat o licență fără drepturi de autor pentru pastila de monlupiravir, folosită în tratamentul anti-Covid. Licența a fost oferită unui ONG susținut de ONU, iar prin intermediul acesteia, medicamentul va putea fi produs și vândut la prețuri modice în țările cele mai sărace din lume, unde vaccinurile sunt aproape inexistente.

ADVERTISEMENT

Înțelegerea dintre Merck și organizația Medicines Patent Pool, ce lucrează pentru a face tratamentele și tehnologiile medicale accesibile la nivel global, va permite companiilor din 105 țări, îndeosebi din Africa și Asia, să sublicențieze formula pentru pastila antivirală, pentru a o putea produce.

Merck a raportat în octombrie că medicamentul său a înjumătățit rata spitalizărilor și a deceselor în cazul pacienților Covid, într-un studiu clinic de amploare.

ADVERTISEMENT

State bogate, inclusiv SUA, s-au grăbit să negocieze înțelegeri pentru a cumpăra medicamentul, acaparând stocurile încă dinainte ca acesta să fie aprobat. Astfel, au apărut temeri că statele sărace vor fi private de accesul la medicament, așa cum li s-a întâmplat și cu vaccinurile.

O decizie istorică și un posibil precedent în industrie

Susținătorii accesului egal la tratamente medicale au salutat decizia, afirmând că este chiar un pas neobișnuit pentru o companie farmaceutică occidentală majoră.

ADVERTISEMENT

”Licența Merck este o protecție foarte importantă pentru oamenii din țări în curs de dezvoltare, unde trăiește mai bine de jumătatea populației globale”, spune James Love, care conduce ONG-ul de cercetare Knowledge Ecology International. ”Va face o diferență.”

De asemenea, Charles Gore, director la Medicines Patent Pool, spune că ”aceasta e prima licență transparentă pentru un medicament Covid și mai important, este pentru un tratament ce poate fi folosit în afara spitalelor și care ar urma să fie foarte ieftin.”

ADVERTISEMENT

”Asta ar trebui să îi țină pe mai mulți oameni departe de spitale și va ajuta la limitarea deceselor în țările subdezvoltate”, a mai spus Gore.

Acesta a declarat că mai bine de 50 de companii din diverse regiuni ale lumii s-au interesat deja de procedurile pentru obținerea unei astfel de licențe.

Înțelegerea cu Merck, arată Gore, este și un precedent foarte important. ”Sper că asta va convinge și alte companii să vină către Medicines Patent Pool pentru a oferi astfel de licențe, pentru că accesul la medicamente a fost întotdeauna o problemă.”

Gore mai spune că ”din punct de vedere științific, industria a făcut o muncă sclipitoare, producând atât vaccinuri cât și medicamente. Dar accesul limitat a știrbit din aceste merite științifice.”

Pfizer lucrează, de asemenea, la o pastilă antivirală pentru tratamentul Covid-19, aceasta fiind aflată în teste clinice finale. Gore a declarat că și această companie poartă negocieri pentru licențiere.

Molnupiravir a fost dezvoltat de către Merck și Ridgeback Biotherapeutics, pornind de la o moleculă studiată inițial la Emory University, în Atlanta.

Toate cele trei organizații iau parte la această înțelegere, care nu va necesita plata unei taxe de către companiile care obțin sublicența de producție.

Tratamentul cu licență gratuită, de 35 de ori mai ieftin decât în SUA

Stephen Saad, CEO la Aspen Pharmacare din Africa de Sud, spune că firma sa va aplica pentru o licență de producție a molnupiravir, pe care îl va distribui pe întregul continent.

El spune că Aspen ar putea realiza medicamentul cu un cost de aproximativ 20 de dolari per tratament. În paralel, înțelegerea dintre SUA și companiile producătoare duce costul tratamentului la 712 dolari.

Gore spune că a primit informații din surse apropiate lanțurilor farmaceutice, acestea afirmând că o variantă generică de molnupiravir poate fi produs chiar și cu 8 dolari, astfel încât să mai poată fi obținut un profit.

Inițial, Merck a oferit o licență fără drepturi de autor către opt mari producători indieni de medicamente, astfel încât aceștia să poată produce variante generice de molnupiravir.

Compania s-a temut, însă, că producția într-o singură regiune ar putea să nu țină pasul cu nevoile tuturor țărilor în curs de dezvoltare.

Astfel, Merck a intrat în discuții cu ONG-ul Medicines Patent Pool, care are experiență în lucrul cu o rețea globală de producători de medicamente ce pot îndeplini standarde înalte de calitate, inclusiv cele necesare pentru OMS.

”Știam că va trebui să lucrăm mai rapid, iar pentru a deveni mai eficienți, a trebuit să luăm decizii în premieră”, a declarat Jenelle Krishnamoorthy, vicepreședintele de politici globale al Merck.

Licențele oferite către India restricționează vânzările doar către țările în curs de dezvoltare și exclude state cu venituri medii, ca Rusia și China. Astfel apare și temerea că cetățenii din asemenea state, care au sisteme medicale improprii, ar putea fi privați de acces la molnupiravir.

De asemenea, nici România nu se află pe lista statelor care vor beneficia de această licență.

ADVERTISEMENT