News

Țările UE rescriu planul de reducere a cererii de gaze naturale. Se negociază condiții diferite pentru fiecare stat

Țările UE vor să îmbunătățească planul prin care mai-marii de la Bruxelles au încercat să le convingă că reducerea consumului de gaze este utilă în actualul context în care Rusia poate opri livrările la iarnă.
26.07.2022 | 09:38
Tarile UE rescriu planul de reducere a cererii de gaze naturale Se negociaza conditii diferite pentru fiecare stat
Propunerea UE de reducere a consumului de gaze nu a fost primită bine de statele membre. Foto: commons.wikimedia.org, flickr.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Amintim că în urmă cu 6 zile, Uniunea Europeană a cerut tuturor țărilor să consume cu 15% mai puțin gaz. Cererea a venit în contextul în care Rusia ar putea opri livrările de gaze naturale la iarnă, pentru a răspunde sancțiunilor economice care o vizează după invazia Ucrainei la 24 fabruarie.

Negocieri pentru reducerea consumului de gaze naturale

Conform Reuters, propunerea de reducere a consumului de gaze pentru crearea rezervelor necesare în antotimpul rece ar fi voluntară. Totuși, Comisia Europeană ar putea să o facă obligatorie în cazul unei situații de urgență.

ADVERTISEMENT

În acest context, planul UE s-a confruntat cu rezistență din partea mai multor guverne. Unele dintre ele s-au opus categoric reducerilor obligatorii.

Altele au transmis clar că nu sunt dispuse să-i lase pe mai-marii de la Bruxelles să le controleze consumul de energie. Astfel, diplomații UE s-au întâlnit luni și au discutat o propunere revizuită.

ADVERTISEMENT

Evenimentul a fost organizat înainte ca miniștrii energiei să încerce să ajungă la un acord marți. Propunerea consultată de Reuters ar menține obiectivul voluntar de reducere a consumului de gaze naturale pentru toate țările.

În plus, ar oferi mai multe derogări de la obiectivul obligatoriu. Mai simplu spus, fiecare țară ar urma să aibă de parcurs un plan diferit de reducerea a consumului de gaze naturale.

ADVERTISEMENT

Ultimul mesaj de la vârful UE

Toată lumea trebuie să contribuie în măsura în care este posibil“, a declarat un diplomat de rang înalt din UE. Totodată, acesta a adăugat că ultima propunere ar trebui să acopere aproape în totalitate deficitul de 45 de miliarde de metri cubi de gaze.

Este vorba despre cantitatea calculată de operatorii rețelelor de gaze din Europa în cazul întreruperii furnizării gazelor rusești la iarnă. Totodată, el a precizat că ultima propunere ar trebui să acopere aproape în totalitate deficitul de 45 de miliarde de metri cubi de gaze.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre cantitatea calculată de operatorii rețelelor de gaze din Europa în cazul întreruperii furnizării gazelor rusești la iarnă. Înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a furnizat 40% din gazul UE, adică aproximativ 155 de miliarde de metri cubi pe an.

Până în prezent, țările UE și-au redus consumul combinat de gaz cu doar 5%, în ciuda lunilor de creștere a prețurilor și a aprovizionării reduse din partea Rusiei.

Plan personalizat pentru fiecare țară

Cea mai recentă propunere ar excepta de la obiectivul obligatoriu țările care nu au legături cu rețelele de gaze ale UE, cum ar fi țările insulare Irlanda și Malta.

Statele cu volume mari de gaze stocate ar putea avea obiective mai mici. La fel ar avea și statele care exportă gaze către alte țări, printre care și Spania. Guvernul de la Madrid nu se bazează pe Rusia pentru gaze și care a criticat propunerea UE.

De asemenea, ar putea fi exceptate sectoare critice, precum cel al produselor chimice și al oțelului. Noua propunere ar avea nevoie de sprijinul majorității țărilor pentru ca restricțiile privind gazele să devină obligatorii. O propunere inițială de a încredința acest proces Comisiei Europene s-a lovit de opoziția unor țări precum Franța, Italia, Țările de Jos și Polonia.

Ministrul polonez al climei, Anna Moskwa, a declarat că intenția UE de a impune limite de gaze țărilor “este total împotriva ideii de securitate energetică și democrație“.

 

ADVERTISEMENT