News

Țările unde românii nu pot călători fără vize. Ce trebuie să faci pentru a ajunge în destinația dorită

E sezonul vacanțelor și mulți români își doresc să călătorească dincolo de granițe. Care sunt țările care cer viză în 2024
07.07.2024 | 12:59
Tarile unde romanii nu pot calatori fara vize Ce trebuie sa faci pentru a ajunge in destinatia dorita
Țările pentru care românii au nevoie de viză Sursa foto: MAI
ADVERTISEMENT

Pentru a se bucura de destinația visată românii trebuie să afle întâi daca țara în care își doresc să ajungă solicită o viză de călătorie și care este procedura pentru o obține.

Țările unde românii nu pot călători fără vize

Majoritatea statelor de pe continentele americane le solicită românilor viza de călătorie. În ceea ce privește America de Nord, începem cu SUA. Cetățenii români nu sunt eligibili pentru programul Visa Waiver, deci au nevoie de viză pentru a călători în SUA în orice scop. Acest lucru s-ar putea schimba până la finalul anului, a declarat recent premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Ca să ajungă în Canada cetățenii români au nevoie de viză electronică (eTA) pentru a călători în scop turistic sau de afaceri. De asemenea pentru Mexic cetățenii români au nevoie de viză pentru a călători în orice scop.

Dacă ne referim la America Centrală, țările care le solicită românilor viză de călătorie sunt: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama.

ADVERTISEMENT

Trecem în America de Sud. Românii au nevoie de viză pentru a putea intra în: Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay și Venezuela.

Țări din Asia unde românii au nevoie de viză

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a călători în majoritatea țărilor din Asia. La 17 iunie 2024, lista țărilor asiatice care solicită viză cuprindea: Afganistan, Arabia Saudită, Armenia (cetățenii români pot obține viză la sosire la Aeroportul Internațional Zvartnots din Erevan), Azerbaidjan (cetățenii români pot obține viză electronică – e-Visa – online sau la sosire la aeroporturile internaționale din Heydar Aliyev și Baku), Bahrain, Bangladesh, Cambodgia, China, Coreea de Nord, India, Indonezia, Iran, Japonia, Iordania, Kazahstan, Kirgâzstan, Liban, Malaezia (cetățenii români pot obține viză electronică – e-Visa – online sau la sosire la principalele aeroporturi internaționale), Maldive (cetățenii români pot obține viză la sosire la Aeroportul Internațional Velana din Male), Mongolia (cetățenii români pot obține viză la sosire la principalele aeroporturi internaționale).

ADVERTISEMENT

Africa, condiții de călătorie

Condițiile de călătorie în țările din Africa sunt variabile. Majoritatea țărilor africane solicită vize de călătorie care pot fi obținute fie la sosire, fie în prealabil de la ambasadă sau consulat.

Ministerul Afacerilor Externa recomandă verificarea cerințelor actualizate în ceea ce privește viza de călătorie direct la ambasada sau consulatul țării pe care intenționați să o vizitați.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este important să vă asigurați că pașaportul este valabil cel puțin 6 luni după data planificată a plecării din Africa și că are cel puțin două pagini libere, conform cerințelor unor țări.

Pentru călătoriile în țările de pe continentul african este esențial să fiți la zi cu toate vaccinurile recomandate, inclusiv hepatita A și B, febra tifoidă și difteria-tetanos-pertussis. Anumite țări pot solicita vaccinuri suplimentare, cum ar fi cel împotriva febrei galbene sau malariei.

O afecțiune care trebuie tratată cu seriozitate dacă intenționați să călătoriți în țările din Africa este malaria. Astfel, în cazul în care ajungeți într-o zonă cu risc de malarie, asigurați-vă că luați medicamentele anti-malarie recomandate conform indicațiilor medicului dumneavoastră.

Cum se obțin vizele

Deoarece cerințele de viză variază în funcție de țara pe care intenționați să o vizitați, este important să verificați dacă aveți nevoie de viză accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe al țării respective sau al Ambasadei/Consulatului acelei țări din România. De asemenea, puteți utiliza resurse online precum VisaGuide.

Odată obținută informația, completați formularele prin care solicitați viza fie online, fie la reprezentanța diplomatic a țării respective. Furnizați toate informațiile și dovezile solicitate, plătiți taxa și, dacă este cazul, programați-vă la interviu.

Nu uitați să vă asigurați că aveți toate documentele necesare pentru a susține cererea dumneavoastră de viză, inclusiv un pașaport valabil, un bilet de avion pentru retur, confirmarea rezervării cazării și dovezi ale mijloacelor financiare disponibile.

Timpul de procesare a cererilor de viză poate varia, deci este recomandat să depuneți cererea cu cel puțin câteva săptămâni înainte de data planificată a călătoriei.

ADVERTISEMENT
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă...
Euro 2024, dincolo de ce s-a văzut la televizor: dovada că „dictatura“ spaniolă e la putere în fotbal ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie...
Cadavrul din valiză, găsit în Vaslui: imagini-cheie surprinse pe camere. Ce se ştie despre bărbatul ucis
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România...
Răsturnare de situație. Gabriel Resources a obținut suspendarea executării hotărârii prin care România a câștigat procesul de arbitraj pentru Roșia Montană
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat,...
Cum se folosește, de fapt, corect ventilatorul. Trucul care îți răcorește casa imediat, necunoscut de români