News

Tarom i-a oferit lui Mihai Șora un abonament viager. Totul s-a întâmplat după ce filosoful n-a putut introduce data nașterii la achiziționarea unui bilet

07.05.2019 | 17:58
Tarom ia oferit lui Mihai Sora un abonament viager Totul sa intamplat dupa ce filosoful na putut introduce data nasterii la achizitionarea unui bilet

Transportatorul aerian național TAROM i-a acordat filosofului Mihai Șora un abonament viager pe toate cursele disponibile! Acesta este „un gest simbolic, de apreciere, pentru o remarcabilă poveste de viață!”, după cum transmite compania aeriană pe pagina de Facebook.

Mihai Șora a primit un abonament pe toate cursele de la Tarom

Gestul vine după ce în urmă cu o săptămână filosoful în vârstă de 102 ani a probleme atunci când a vrut să-și cumpere un bilet de avion. Acesta a avut un mesaj inedit către Tarom – “roboțelul” nu îi permitea să se înregistreze cu anul nașterii sale, 1916, pentru a-și cumpăra bilet. “Nu vrea mai jos de 1919”.

Mihai Șora, care s-a născut pe 7 noiembrie 1916 postase mesajul pe Facebook, joia trecută, semnând “un călător de 100+”. Mihai Șora este un filosof și eseist român care din anul 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

Mihai Sora a primit un abonament de la Tarom, dupa ce a incercat fara succes sa-si cumpere un bilet

Mihai Șora a fost primul ministru al Educației de după Revoluție

Mihai Șora a studiat filosofia la Universitatea din București (1934–1938). I-a avut ca profesori, printre alții, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. Mihai Șora a obținut o bursă din partea Institutului Francez din București în 1938 (concomitent cu Eugène Ionesco). A părăsit Parisul aflat sub ocupație germană în 1940 și a ajuns în Grenoble, unde, sub îndrumarea lui Jacques Chevalier, a realizat o teză de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.

Când intrarea germanilor în Paris a fost iminentă, soții Șora au plecat în sudul Franței și, după lungi peregrinări, s-au stabilit la Grenoble. Aici rămân până după eliberarea Franței, în 1944, fiind martori la ororile dictaturii hitleriste.

Între anii 1945 și 1948 activează ca cercetător la Centre national de la recherche scientifique din Paris. A debutat la Gallimard cu Du dialogue intérieur. Fragment d’une anthropologie métaphysique în anul 1947. Cartea a avut ecouri printre mari personalități filosofice franceze. A refuzat cetățenia franceză care i-a fost propusă imediat după apariția cărții la Gallimard.

În 1948 a plecat în România pentru a-și vedea părinții, însă autoritățile nu i-au permis să se întoarcă în Franța, acolo unde îl așteptau soția și cei doi copii. Ulterior, aceștia au fost nevoiți să îl urmeze. Forțat să stea în România după 1948, Sora și-a manifestat dezacordul față de comuniștii aflați la putere, precum și față de ideologia promovată de aceștia, iar timp de 20 de ani nu a publicat nimic.

După Revoluție, a fost ministru al învățământului în primul guvern democratic provizoriu, condus de Petre Roman (30 decembrie 1989–28 iunie 1990). Și-a dat demisia din guvern în semn de protest față de mineriadele din 13–15 iunie 1990, fiind singurul ministru din guvern care a făcut acest gest. Șora a refuzat să fie reconfirmat pe post în guvernul constituit după alegerile din mai.

Mihai Șora a fost unul dintre oponenții vocali ai modificărilor la legile justiției, care au declanșat protestele din 2017–2018, alăturându-se deseori demonstranților, în ciuda vârstei înaintate.