News

TAROM va despăgubi pasagerii pentru zborurile anulate. Compensații de până la 600 de euro

ANPC anunță că TAROM va despăgubi pasagerii pentru zborurile anulate de luni. Compensațiile pornesc de la 250 de euro și pot ajunge până la 600 de euro.
09.07.2024 | 14:57
TAROM va despagubi pasagerii pentru zborurile anulate Compensatii de pana la 600 de euro
TAROM va despăgubi pasagerii pentru zborurile anulate. Sursă foto: Facebook/ ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
ADVERTISEMENT

ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) a anunțat că TAROM va despăgubi pasagerii ale căror zboruri au fost anulate luni, 8 iulie 2024. Sumele de compensație variază între 250 și 600 de euro, în funcție de distanța zborului.

Un număr semnificativ de zboruri anulate. Compensațiile variază

Decizia vine în urma unor incidente care au dus la anularea unui număr semnificativ de zboruri operate de TAROM, din cauza “indisponibilității temporare a membrilor echipajului”.

ADVERTISEMENT

”În contextul incidentelor legale de anularea unui număr important de zboruri operate de compania TAROM, pe data de 8.07.2024, conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a invitat, la sediul său, pe 9.07.2024, reprezentanţii acestei companii, pentru a discuta modalităţile concrete prin care pasagerii afectaţi de aceste anulări vor fi despăgubiţi. Din discuţie a reieşit că, în urma evenimentelor de pe 8.07.2024, TAROM va despăgubi toţi pasagerii care au achiziţionat bilete direct de la companie şi care depun cerere de rambursare a compensaţiilor, conform legii”, informează reprezentanţii ANPC.

Potrivit Regulamentului european 261/2004, compensațiile sunt calculate în funcție de distanța zborului. Compania pornește cu suma de 250 de euro pentru zborurile de până la 1.500 de km și ajunge la suma de 600 de euro pentru zboruri de peste 3.500 de km.

ADVERTISEMENT

Pentru zboruri intracomunitare de peste 1.500 km și pentru zboruri cuprinse între 1.500 și 3.500 km oferă 400 de euro, iar pentru a stabili distanța, se ia în considerare ultima destinație în care pasagerul trebuia să ajungă.

Recomandări de la ANPC

Ca răsplată a neplăcerilor cauzate, ANPC recomandă ca pasagerii să păstreze toate bonurile și facturile care dovedesc cheltuielile necesare după anularea zborului pentru a primi banii înapoi. Tot ei amintesc că serviciile de depunere a reclamațiilor prin intermediul companiilor private sunt contra cost, în timp ce serviciile lor sunt gratuite.

ADVERTISEMENT

În seria de recomandări, este menționat ca oamenii să trimită un mail către TAROM, care să conțină biletul de avion ca dovadă că fac parte din pasagerii cursei anulate, bonurile și facturile pentru cheltuielile de cazare, transport și alte obiecte de necesitate minimă din perioada dintre anularea zborului și rerutare, cât și numărul contului bancar pentru plata compensației.

Pentru cei care au achiziționat biletele prin intermediul altor companii, ANPC recomandă să-și contacteze compania prin e-mail, iar dacă problema nu este soluționată, pot depune o reclamație la ANPC (pentru companiile din România) sau la Centrul European al Consumatorilor (pentru companiile din UE).

ADVERTISEMENT

TAROM a anunțat că a ajuns la un acord cu personalul navigant pentru a asigura desfășurarea normală a operațiunilor, după ce zborurile de luni au fost anulate din cauza indisponibilității echipajului.

TAROM a informat ANPC despre măsurile de prevenție în sezonul estival 2024

TAROM a informat ANPC despre măsurile luate pentru a preveni astfel de probleme în sezonul estival 2024. În cazul anulării unui zbor, întârzierii de peste 3 ore sau overbooking-ului, pasagerii pot primi compensații sub formă de voucher electronic, valabil un an. Valoarea voucherelor este mai mare decât compensația standard (350 de euro pentru o compensație de 250 de euro, 500 de euro pentru 400 de euro, și 750 de euro pentru 600 de euro).

”Vă reamintim că, în urma discuţiilor purtate cu compania TAROM, în luna mai 2024, reprezentanţii acesteia au informat ANPC asupra măsurilor pe care le-au luat pentru a preîntâmpina problemele care pot apărea în sezonul estival 2024, şi anume: în cazul anulării unui zbor, al întârzierii acestuia cu mai mult de 3 ore la sosire, precum şi în situaţia de overbooking, pasagerii au posibilitatea de a primi compensaţia financiară sub formă de voucher electronic care poate fi utilizat pentru achiziţionarea de bilete TAROM, în termen de un an de la data emiterii. Valoarea acestora este de 350 de euro pentru o compensaţie de 250 de euro, de 500 de euro pentru compensaţie de 400 de euro şi de 750 de euro pentru compensaţie de 600 euro”, adaugă ANPC.

Pasagerii pot afla mai multe despre drepturile lor pe site-ul TAROM, la secțiunea “Drepturile pasagerilor”. Compania nu are un call-center dedicat pentru aceste probleme, astfel că informațiile și solicitările trebuie gestionate prin e-mail.

 

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Pericolul Mercedes și BMW. Dezvăluiri cutremurătoare despre mașinile germane
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”