News

”Țarul” Mihai Necolaiciuc a scăpat de închisoare, după ce a devalizat CFR. Anterior, el primise 9 ani și jumătate pentru abuz în serviciu

Mihai Necolaiciuc, fost director al CFR, a scăpat definitiv de închisoare în dosarul în care era acuzat că a achiziționat ilegal peste o mie de toatele ecologice.
31.03.2023 | 16:51
Tarul Mihai Necolaiciuc a scapat de inchisoare dupa ce a devalizat CFR Anterior el primise 9 ani si jumatate pentru abuz in serviciu
Mihai Necolaiciuc, supranumit ”Țarul CFR” / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

”Țarul CFR”, cum a fost supranumit Mihai Necolaiciuc în vremea când conducea Compania Națională de Căi Ferate SA, a reușit să scape de condamnarea de 9 ani și jumătate de închisoare, pentru abuz în serviciu.

Faptele pentru care Mihai Necolaiciuc era judecat s-au prescris anul trecut

Curtea de Apel București a admis apelul lui Necolaiciuc, după ce a constatat că faptele de abuz în serviciu s-au prescris. Decizia este definitivă.

ADVERTISEMENT

Sentința era una previzibilă, în condițiile în care infracțiunile pentru care era judecat fostul director general al CFR s-au petrecut în perioada 2001-2002. În plus, instanța de fond care l-a condamnat pe Necolaiciuc în iunie 2022, a subliniat în motivare că termenul de prescripție se împlinește în data de 12.09.2022.

Drept urmare, Curtea de Apel București a avut la dispoziție mai puțin de trei luni pentru a finaliza dosarul, lucru care s-a dovedit imposibil, deși în iulie 2022, instanța a suspendat procesul până la soluționarea unei alte cauze aflate pe rolul ICCJ, în sensul dezlegării unor chestiuni de drept utile și acestui dosar.

ADVERTISEMENT

Toalete achiziționate la suprapreț, deși nimeni nu le ceruse

Dosarul pentru care Mihai Necolaiciuc a fost judecat se referă la achiziția unui număr uriaș de toalete ecologice (peste o mie), în valoare totală de 1,7 milioane de dolari.

Procurorii au stabilit că toaletele au fost achiziționate la prețuri ”și de două ori mai mari decât cele practicate pe piața liberă” de alți furnizori și producători, care, însă, nu au fost invitați să participe la procedura organizată pentru atribuirea contractelor de achiziții publice. În plus, procedura de achiziții ar fi fost viciată prin faptul că nu s-au respectat toate etapele necesare licitației (de exemplu, CFR era obligată să publice un anunț public, lucru pe care nu l-a făcut).

ADVERTISEMENT

Un alt aspect sesizat de anchetatori a fost că beneficiarii finali, sucursalele și regionalele CFR nu solicitaseră și nici nu aveau nevoie de aceste toalete, astfel că multe dintre ele au rămas nefolosite.

”Bunurile achiziționate şi livrate, deși nu au fost solicitate de beneficiarii finali ai acestora (Sucursalele/Regionalele CFR), au fost transferate către aceștia pe bază de avize de însoțire a mărfii, în fapt, ulterior primirii, ele nefiind vreodată utilizate.

ADVERTISEMENT

Astfel, la finele anului 2007, mare parte din toaletele achiziționate încă se mai aflau ambalate pe elemente componente, nu erau puse în funcțiune și nici nu se putea proceda la utilizarea lor curentă, nefiind create condițiile necesare utilizării acestora (contracte de prestări servicii pentru vidanjarea acestor, achiziții de materiale dezinfectante şi de întreținere etc., conform specificațiilor produselor achiziționate detaliate chiar de către furnizor)”, a arătat, în motivare, instanța de fond, potrivit FANATIK.

Mihai Necolaiciuc, viață de film: a fugit în SUA, unde și-a luat trei apartamente de lux

Aceasta nu a fost singura achiziție supraevaluată și inutilă realizată de Mihai Necolaiciuc. La începutul anilor 2000, acesta ar fi ”dotat” CFR cu bunuri precum: șuruburi, trandafiri (de 50.000 de lei) și chiar costume de scafandru. Pe de altă parte, Necolaiciuc a fost acuzat de procurori, într-un alt dosar, că a vândut 2.300 de vagoane și 1.059 locomotive la fier vechi.

De aici i s-a și tras porecla de ”Țarul CFR” lui Mihai Necolaiciuc, el fiind bănuit că s-a îmbogățit ca urmare a acestor contracte suspecte.

În anul 2005, în plină anchetă, Mihai Necolaiciuc a fugit în Statele Unite, unde a fost arestat abia în 2009. La acea vreme, el locuia în West Palm Beach (Florida), acolo unde deținea trei apartamente, într-o zonă exclusivistă.

Prejudiciul total din dosarele lui Mihai Necolaiciuc depășesc 50 de milioane de euro

Abia în 2011, șeful CFR a fost adus în țară pentru a fi judecat în două dosare, pentru care a și fost condamnat, în 2014 și 2016. El a executat 6 ani din cei 12 ani și jumătate pe care îi primise. Prezentul dosar a fost blocat între 2013 și 2018, pentru că tratatul de extrădare cu SUA nu prevedea anchetarea altor cauze decât cele pentru care acesta fusese repatriat.

Drept urmare, judecătorii au stabilit că în această perioadă, cursul prescripției a fost întrerupt. Chiar și așa, în cele din urmă, faptele, petrecute cu peste 20 de ani în urmă, au fost declarate prescrise.

Mihai Necolaiciuc rămâne, totuși, unul dintre condamnații de la care statul român are cei mai mulți bani de recuperat. Prejudiciul total, în dosarele sale penale care au legătură cu CFR, depășesc 50 de milioane de euro. Deși i s-a pus sechestru pe conturi bancare și imobile, ANAF ar avea nevoie de câteva sute de ani să recupereze integral prejudiciul.

ADVERTISEMENT
Tags: