Specialiștii în securitate bancară au spus care e tasta ce trebuie apăsată după ce retragi bani de la un bancomat. Este un gest simplu, care te va proteja de o eventuală fraudă.
În ziua de astăzi, fraudele bancare sunt tot mai întâlnite în toată lumea. Există numeroase tehnici de înșelătorie, prin care datele cardurilor bancare pot fi copiate, și oficine poate cădea într-o astfel de plasă, motiv pentru care securitatea financiară este foarte importantă.
Specialiștii recomandă un truc de securitate de care trebuie să ții cont de fiecare dată când mergi la bancomat pentru a retrage bani.
Este un gest care poate părea banal, însă te poate salva. Prin apăsarea unei anumite taste, va fi prevenit accesul neautorizat la cont, iar tentativele de fraudă vor fi blocate.
După ce finalizezi retragerea de numerar de la un bancomat, este important să apeși tasta “Anulare”. În acest fel, vei închide complet sesiunea, iar contul nu va putea fi accesat de alte persoane.
Unele bancomate, în special cele vechi, dar și cele care au erori de software, pot să rămână active pentru câteva secunde de la finalizarea tranzacției. Datele bancare vor rămâne accesibile altora, chiar și pentru puțin timp.
Atunci când sesiunea rămâne activă, alte persoane pot accesa contul, iar datele bancare vor fi puse în pericol. Acesta este motivul pentru care experții în securitate bancară spun că cel mai bine este să apăsăm tasta “Anulare”.
În plus, dacă apeși această tastă, vei preveni tipărirea chitanțelor nedorite, mai ales că unele au informații confidențiale.
În același timp, riscul de clonare a cardului va fi redus. Dacă pe bancomat a fost montat un dispozitiv ilegal, vei opri furtul datelor prin închiderea sesiunii.
Apăsarea tastei “Anulare” te va ajuta să eviți frauda “cash trapping”, adică cea prin care infractorii pot bloca bancnotele în fanta bancomatului, dar le pot recupera după ce pleci de la fața locului.
În acest caz, atunci când apeși “Anulare” și verifici cu atenția tranzacția, îți vei da seama din timp de această problemă.
Atunci când mergi la un bancomat, este recomandat să verifici aspectul acestuia, notează cancan.ro. Dacă pe tastatură sau în zona fantei pentru card identifici obiecte suspecte, atunci ar fi mai bine să nu faci tranzacții acolo.
Un alt sfat important este să acoperi tastatura bancomatului atunci când introduci PIN-ul cardului bancar. Prin acest gest, vei evita situația în care cineva va vedea codul.
Nu accepta ajutor de la străini atunci când te afli la un bancomat. Dacă apar probleme, poți contacta banca și nu pe cineva străin, care se oferă să te ajute.
Pentru a evita orice problemă, este recomandat să folosești bancomate amplasate în locuri sigure, adică în interiorul băncilor sau în zonele supravegheate.
O altă recomandare a experților în securitate bancară este să activezi notificările bancare. Pentru fiecare tranzacție, poți primi alerte și poți acționa cât mai repede dacă a avut loc o activitate suspectă.
Dacă respecți aceste recomandări, precum și sfatul de a apăsa tasta “Anulare” după finalizarea oricărei tranzacții la bancomat, atunci riscul unei fraude bancare va fi redus considerabil.