News

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Fiica sa a murit într-o avalanșă în 2017

26.01.2021 | 20:57
Tatal alpinistei Dor Geta Popescu trimis in judecata pentru ucidere din culpa Fiica sa a murit intro avalansa in 2017
Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Fiica sa a murit într-o avalanșă în 2017. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Fiica sa și încă un copil au murit într-o avalanșă în Munții Retezat, în 2017.

Ovidiu Popescu, alpinist, a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce a fost acuzat că a organizat impropriu şi a condus defectuos expediţia din anul 2017.

ADVERTISEMENT

În timpul acesteia, fiica sa de 14 ani, Dor Geta Popescu, şi un băiat de 13 ani, Erik Gulacsi, au murit într-o avalanşă produsă în Masivul Retezat, informează Agerpres.

Ovidiu Popescu, tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, decedată într-o avalanșă, trimis în judecată

Avalanșa din urmă cu patru ani a surprins 7 persoane, 5 dintre acestea fiind rănite. În avalanșă și-au pierdut viața Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, doi adolescenți alpiniști renumiți, care aveau la activ numeroase recorduri mondiale și europene.

ADVERTISEMENT

Grupul de la acea vreme era condus de alpinistul Ovidiu Popescu. Echipa de alpiniști a plecat de la o cabană din Retezat, cu misiunea de a ajunge pe Vârful Peleaga.

Nu a mai apucat, pentru că a fost surprins de o avalanşă în locul denumit “Căldarea Berbecilor”. Operaţiunea de recuperare a celor doi adolescenţi decedaţi în Retezat a durat 11 ore, salvamontiştii şi jandarmii montani confruntându-se cu condiţii extrem de dificile, din cauza traseului accidentat, acoperit cu zăpadă, şi a viscolului.

ADVERTISEMENT

Marți, Parchetul General a emis marţi un comunicat de presă în care arată că procurorii de la Secţia penală au trimis în judecată un inculpat, precum şi o persoană juridică (o asociaţie constituită în scopul de a organiza expediţii în munţi înalţi, a promova activităţi sportive la mare altitudine, a dezvolta şi susţine practicarea sporturilor şi a activităţilor montane, sporturilor extreme la nivel de performanță şi recreativ), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Parchetul nu îi menţionează numele lui Popescu, însă surse judiciare au confirmat pentru sursa citată că bărbatul trimis în judecată este Ovidiu Popescu, tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, iar persoana juridică este Asociaţia ”Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov”.

ADVERTISEMENT

Ce greșeli fatale ar fi comis alpinistul Ovidiu Popescu

Din rechizitoriul procurorilor, reiese cu Ovidiu Popescu, inculpatul din acest dosar, a îndrumat grupul pe un traseu montan nerecomandat condițiilor de vreme.

”Faptele reţinute în urma probatoriului administrat au constat în aceea că, în interesul şi în numele asociaţiei, prin informarea superficială asupra condiţiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc şi vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiţii de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colţilor Pelegii) şi ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu şi condus defectuos o acţiune turistică în Masivul Retezat, către Vârful Peleaga, desfăşurată în ziua de 22.04.2017, cu consecinţa surprinderii în zona Şaua Berbecilor – Colţii Pelegii, în jurul orei 14,00 – 14,20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanşă în urma căreia au decedat doi copii”, spune Parchetul, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT