Life

Tatăl lui Cabral, deținut politic în Congo, apare într-un raport al Departamentului de Stat al SUA. Ce scriu americanii despre medicul Ibacka

Medicul Alexandre Ibacka-Dzabana, tatăl românului Cabral, a apărut într-un raport al Departamentului de Stat, elaborat la Washington, care se referă la încălcări ale drepturilor omului în anul 2021.
15.05.2022 | 13:25
Tatal lui Cabral detinut politic in Congo apare intrun raport al Departamentului de Stat al SUA Ce scriu americanii despre medicul Ibacka
Medicul Alexandre Ibacka-Dzabana, tatăl lui Cabral, a fost arestat anul trecut / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Tatăl vedetei Cabral a ajuns studiu de caz la Washington, acolo unde numele acestuia apare într-un raport despre încălcarea drepturilor omului în Congo. Documentul elaborat de Biroul pentru Democrație, Drepturi ale Omului și Muncă din cadrul Departamentului de Stat al SUA se referă la perioada în care Alexandre Ibacka-Dzabana a fost reținut de autoritățile de la Brazzaville, pe motiv că a periclitat ”procesul electoral din Congo”.

Tatăl lui Cabral, dus la spital, după ce a fost eliberat pe cauțiune

Alexandre Ibacka-Dzabana (77 de ani), absolvent al unei facultăți de medicină din România, este președinte al Platformei Congoleze, o organizație non-profit care luptă pentru drepturile omului și o societate democratică.

ADVERTISEMENT

El a fost reținut de autoritățile congoleze în martie 2021, cu doar 10 zile înainte de alegerile prezidențiale din Republica Congo, în care Denis Sassou Nguesso și-a asigurat un nou mandat la conducerea statului. El a fost ridicat din fața locuinței lui și dus în arest, unde a stat până pe 13 iulie, când a fost eliberat pe cauțiune. Între timp, starea lui de sănătate s-a deteriorat serios, iar tatăl lui Cabral a fost transportat direct la spital.

Medicul Alexandre Ibacka-Dzabana, considerat deținut politic de către organizațiile internaționale

Autoritățile americane consideră că detenția lui Alexandre Ibacka-Dzabana reprezintă o posibilă violare a drepturilor omului și poate fi considerată o formă de presiune politică a guvernului congolez.

ADVERTISEMENT

”Guvernul congolez a arestat 5 activiști politici în luna martie, pe motiv că au amenințat securitatea națională: Landry Boumbeya, Alex Dzabana Ibacka, Rive Niaty, Christ Belvy Dongui și Jean Louis Packat. Boumbeya, Dongui și Dzabana Ibacka au fost eliberați în luna iulie. Packat and Niaty au rămas în arest.

Guvernul a limitat accesul la persoanele pe care organizațiile internaționale pentru drepturile omului și misiunile diplomatice le consideră deținuți politici”, se arată în raportul anual emis de Departamentul de Stat.

ADVERTISEMENT

Cazul Ibacka, o formă de represiune a autorităților din Congo

Departamentul de Stat american amintește și de semnalele de alarmă trase de ONG-uri în legătură cu modul în care au fost tratați deținuții politici, unii dintre ei condamnați pentru acuzațiile care le-au fost aduse.

”Mai multe grupuri civice din țară sau străinătate au avut parte de restricții în timpul investigațiilor unor cazuri de încălcare a drepturilor omului.  

ADVERTISEMENT

Oficialii din guvern nu au fost cooperanți cu organizațiile internaționale pentru apărarea drepturilor omului. Conform Freedom House, unele organizații congoleze nu au raportat abuzuri, de frica unor represiuni venite din partea guvernului. Printre cei arestați în perioada alegerilor din martie se numără și Alexandre Ibacka Dzabana, coordonator al mai multor grupuri civice”, se mai arată în raport.

Amnesty International: ”Alexandre Ibacka-Dzabana este un cunoscut critic al guvernului”

În iunie 2021, în perioada în care tatăl lui Cabral era încă reținut, Amnesty International a făcut un apel public către ministrului Justiției din Republica Congo, în care solicita eliberarea lui Ibacka-Dzabana și al lui Christ Dogui, un alt activist arestat în aceeași perioadă.

Organizația a arătat că cei doi nu au avut acces la un avocat și nu au putut să-și vadă familiile.

”Alexandre Ibacka-Dzabana este un cunoscut critic al regimului. El a participat la organizarea unei demonstrații, solicitând un ”dialog național” între guvern, opoziție și societatea civică și a cerut eliberarea prizonierilor politici. Demonstrația a fost interzisă de autorități (…).

Lexandre Ibacka Dzabana, care are 77 de ani, suferă de tensiune arterială, ceea ce-l face mult mai vulnerabil la COVID-19”, se mai arată în documentul emis de Amnesty International.

Tatăl lui Cabral a renunțat la activitatea civică, după ce a fost eliberat

Tatăl lui Cabral s-a îmbolnvit grav în perioada detenției. La eliberare, el nu se mai putea deplasa singur, fiind scos pe brațe din arest de câțiva apropiați și dus direct la ambulanță.

După ce a fost pus în libertate pe cauțiune, Alexandre Ibacka Dzabana nu a mai avut nici o apariție publică și nici nu a făcut vreo declarație, el fiind în continuare investigat pentru subminarea securității naționale.

ADVERTISEMENT
Tags: