News

Tatăl unui tânăr ucis în incendiul de la Colectiv își strigă durerea și neputința: „Ce s-a schimbat în acești 5 ani?”

27.10.2020 | 11:07
Tatal unui tanar ucis in incendiul de la Colectiv isi striga durerea si neputinta Ce sa schimbat in acesti 5 ani
ADVERTISEMENT

Pe 30 octombrie 2015, într-o seară de vineri aparent banală, în care oamenii se pregăteau liniștiți de weekend, România a trăit ceea ce în opinia multora reprezintă cea mai mare tragedie din tumultoasa ei istorie. Sute de tineri iubitori de muzică rock au mers în clubul Colectiv din Capitală pentru a lua parte la concertul susținut de trupa Goodbye to Gravity cu ocazia lansării noului album.

Nici măcar o secundă nu s-au gândit că petrecerea pe care au așteptat-o cu nerăbdare avea să se termine cu un incendiu. 64 dintre ei, artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și chiar studenți străini, nu au supraviețuit flăcărilor izvorâte, parcă, de nicăieri, ca urmare a unui amestec de substanțe novice, iar unul și-a pus capăt zilelor, neputând îndura povara pierderii persoanei iubite.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă înțelepții spun că timpul le vindecă pe toate, în fața unei asemenea drame până și el a devenit neputincios. Cei 5 ani care au trecut de atunci nu au reușit să șteargă imaginea unui stat care asistă nepăsător la chinurile îndurate de propriul popor.

Mesajul disperat al tatălui unui tânăr ucis în clubul Colectiv: „Ce s-a schimbat?”

Cât despre părinții celor care s-au stins în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, ei bine, nu se pot consola nici măcar cu gândul că s-a făcut dreptate. Procesul trenează de ani întregi și aproape nimeni nu mai crede că va mai prinde ziua în care vinovații să-și primească pedepsele.

ADVERTISEMENT

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Eugen Iancu, tată lui Alexandru, tânărul de 22 de ani care și-a dat ultima suflare la trei săptămâni după incendiu, pe patul de spital, din cauza infecțiilor nosocomiale pe care autoritățile au încercat și încearcă în continuare să le ascundă, solicită un raport de activitate.

Își dorește să vadă acele schimbări și îmbunătățiri la care guvernele, indiferent de coloratura lor politică, au făcut referire în cei cinci ani scurși de la tragedie. „Ce legi aţi îmbunătăţit pentru ca un alt Colectiv să nu se mai întâmple?”, este întrebarea pe care un părinte disperat și sfâșiat de durerea pierderii propriului copil o adresează factorilor de decizie din țară.

ADVERTISEMENT

Astăzi am fost întrebat din nou, “domnule Iancu, ce s-a schimbat în aceşti 5 ani în România, în sănătate?” Dragii mei, vă rog eu mult de tot, nu mă mai întrebaţi pe mine. Preşedintele României, Preşedintele Senatului, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Prim-Ministrul şi Miniştrii, Primarii, Profesorii şefi de secţii şi de comisii, Managerii de spitale, pe ei trebuie să îi întrebaţi ce au schimbat în aceşti 5 ani.

Acum, la 5 ani și cu o lună înaintea alegerilor parlamentare, ar trebui ca toţi mai sus numiţii să ne dea nouă cetăţenilor Raportul de Activitate. Ce legi aţi îmbunătăţit pentru ca un alt Colectiv să nu se mai întâmple?

ADVERTISEMENT

Cum va reacţiona Sistemul de Urgenţă în cazul unui dezastru? Cum va funcţiona sistemul medical? Vă rog, puneţi-le aceste întrebări politicienilor şi specialiştilor şi după ce le auziţi răspunsurile, dacă acestea vor veni, mergeți la vot”, a scris Eugen Iancu pe contul său de Facebook, consemnând apoi „reușitele” autorităților în acești 5 ani:

  • Zero vinovați în arest
  • Zero CENTRE DE ARȘI CONSTRUITE
  • Zero LEGI DE REGLEMENTARE A FUNCŢIONĂRII SPAŢIILOR PUBLICE
  • Zero CENTRE DE RECUPERARE
  • Zero BĂNCI DE ŢESUTURI
ADVERTISEMENT
Tags: