News

Tatăl unui terorist-kamikaze din Paris a mers 80 de km prin deşert pentru a-şi convinge fiul să dezerteze din ISIS

Le Monde a republicat povestea lui Mohamed, tatal unuia dintre teroristii de la Bataclan, care in iunie 2014 a plecat in Siria, cu singura dorinta de a-si aduce fiul inapoi acasa, in Franta, si pe...
16.11.2015 | 17:54
Tatal unui teroristkamikaze din Paris a mers 80 de km prin desert pentru asi convinge fiul sa dezerteze din ISIS

Le Monde a republicat povestea lui Mohamed, tatal unuia dintre teroristii de la Bataclan, care in iunie 2014 a plecat in Siria, cu singura dorinta de a-si aduce fiul inapoi acasa, in Franta, si pe calea cea buna. Incercarea sa a esuat insa.

Trei saptamani a ratacit barbatul in varsta de 67 de ani prin desertul sirian, indurand temperaturi de pana la 50 de grade, doar pentru a-si convinge fiul sa paraseasca gruparea jihadista.

Mohammed, vanzator la un magazin cu imbracaminte, povestea ca nu a pierdut niciodata contactul cu fiul sau, cu care vorbea pe Skype lunar. Insa povestile despre ororile comise de Statul Islamic si razboiul sirian l-au facut sa se teama pentru viata lui Samy. Chiar daca, odata intors in Franta, fiul sau risca o condamnare dura pentru ca s-a alaturat teroristilor, tatal lui a decis sa mearga personal sa-l aduca acasa, scria Le Monde.

Si-a anuntat fiul abia cand a ajuns in Turcia. “Nu ai avut ce face?”, l-a admonestat Samy.

“Sunt foarte organizati ei. Folosesc telefoanele o singura data. Apoi nu mai ai cum sa suni inapoi”, explica Mohammed.

La 80 de kilometri de Alep, a vazut pentru prima data steagul Statului Islamic, semn ca se afla pe teritoriul controlat de jihadisti. “Mi-au luat pasaportul. Am fost intampinat de mai multi barbati care strigau Allahu Akbar. Mi-au spus ca sunt binevenit sa lupt alaturi de ei, in ciuda varstei mele”, marturiseste barbatul.

In timp ce isi astepta fiul in fata unui internet cafe, a fost interogat de luptatorii care patrulau zona: “M-au luat la intrebari, de ce nu eram sa-mi fac rugaciunile, apoi m-au lasat in fata unei moschei”.

Pe 29 iunie, in prima zi a Ramadanului, liderul gruparii, Abu Bakr Al-Baghdadi, proclama nasterea “califatului islamic in Irak si Siria”. O zi mai tarziu, Mohamed si-a vazut fiul: “M-a intampinat cu raceala. A venit cu un individ care nu le-a lasat sa vorbim singuri. Fiul meu nu mi-a spus daca lupta si el sau daca a fost ranit. I-am dat sa citeasca o scrisoare de la mama lui, iar in plic ii pusesem si 100 de euro. Mi-a dat banii inapoi si mi-a spus ca nu are nevoie de ei”.

Samy i-a aratat apoi tatalui sau mai multe clipuri in care jihadistii erau torturati de armata siriana a presedintelui Bashar al-Assad, dar si clipuri in care luptatorii Statului Islamic executau cu sange rece militari.

Dandu-si seama ca nu are nicio sansa de a-si convinge fiul, Mohamed s-a intors in Franta. Luptatorii nu au incercat sa-l opreasca. Nici politia franceza nu l-a interogat cu privire la drumul sau.

“La intoarcere, in Turcia, am calatorit alaturi de o frantuzoaica originara din Montpellier. Avea un bebelus de sase luni. Mi-a spus ca sotul ei a comis un atentat-sinucigas. Chipul i se lumina de mandrie cand imi povestea asta”, a mai adaugat barbatul.

Samy Amimour este al patrulea atacator identificat de politia franceza. Tanarul in varsta de 28 de ani s-a sinucis la Bataclan.

Sursă: www.stirileprotv.ro