News

Tăvălugul scumpirilor, explicat de BNR. Cât mai cresc prețurile în România

Toată lumea se întreabă cât vor mai crește prețurile în România. Banca Națională a României nu vine cu vești prea bune. Punctul maxim al majorărilor nu a fost atins.
17.04.2022 | 21:25
Tavalugul scumpirilor explicat de BNR Cat mai cresc preturile in Romania
Prețurile vor continua să crească, spun reprezentanții Băncii Baționale a României / Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Prețurile vor continua să crească în perioada următoare, cred reprezentanții BNR, pe fondul unei inflații care a trecut de 10% și va continua să crească. O posibilă stabilizare pare o perspectivă destul de îndepărtată în acest moment.

BNR: Inflația va depăși 11,2%

Banca Națională a României a prognozat că, în acest an, inflația va trece de 11,2%, o cifră cu adevărat îngrjorătoare.

ADVERTISEMENT

Vinovate pentru inflația atât de mare sunt majorările de la prețurile la combustibili, la alimente procesate și la materiile prime agroalimentare, a declarat duminică, Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, la Antena 3.

“Au existat tensiuni suplimentare care au apărut din cauza creșterii prețului combustibilului și al alimentelor procesate.

ADVERTISEMENT

Prețurile din energie, care au fost principalul determinant al inflației, și continuă să fie, din păcate s-au transmis cu o viteză mult mai mare decât cea așteptată în prețul produselor procesate și mai ales al alimentelor. Aceasta este cauza pentru care, crede Banca Națională, inflația va depăși estimarea făcută în februarie”, a explicat Dan Suciu.

Plafonarea prețurilor la gaze și energie nu poate compensa scumpirea alimentelor

Reprezentantul Băncii Naționale a României spune că intervenția autorității centrale de plafonare a prețurilor la gaze și la energie electrică, au făcut ca ritmul creșterii indicelui de inflație să se mai domolească.

ADVERTISEMENT

”Dacă nu ar fi fost aceste măsuri de plafonare a prețurilor la gaze și energie, probabil că inflația ar fi avut mult peste două cifre în acest moment. Deci efectul acestor măsuri este foarte bun, din acest punct de vedere. Dar ele nu au putut compensa celelalte creșteri de prețuri și de aceea indicele inflației a trecut de 10 procente”, a mai precizat Dan Suciu, conform sursei citate.

Prețul gazelor a crescut cu 46% într-un an

Rata anual a inflației, calculată în martie 2022, comparativ cu martie 2021, a crescut cu 10,2%, conform unui studiu al INS, citat de Agerpres. Doar anul acesta (decembrie 2021 – martie 2022), rata inflației a ajuns la 4%.

ADVERTISEMENT

În acest context, prețurile de consum în luna martie 2022, față de luna anterioară, au crescut cu 1,9%. Pe de altă parte, conform aceluiași studiu, prețurile au crescut în medie cu 6,5% în ultimele 12 luni.

În intervalul martie 2021 – martie 2022, prețul mediu la gaze naturale a crescut cu 46,49%, la combustibili cu 34,16%. La alimente, cele mai mari creșteri au fost la cartofi (36,5%) și la ulei de gătit (32,3%).

ADVERTISEMENT
Tags: