News

Taxa auto 2019. Se returnează banii pentru timbrul de mediu

29.03.2019 | 18:22
Taxa auto 2019 Se returneaza banii pentru timbrul de mediu

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vine cu veşti bune pentru şoferii care încă nu şi-au recuperat banii pe care i-au plătit în trecut pentru taxa auto! Aceştia îşi vor recupera banii până la sfârşitul lunii iunie 2019, după cum a anunţat ministrul Mediului.

Recuperarea taxei auto se va face până la sfârşitul lunii iunie 2019

“Noi am prelungit termenul ca dovadă că bugetul nu a putut fi adoptat la începutul anului, aşa cum şi-a dorit Guvernul. Atâta timp cât avem banii prinşi în buget, nu va fi o problemă cu restituirea”, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu.

Până la finalul anului trecut, în jur de un milion de şoferi şi-au recuperat banii daţi pe taxa auto, adică 2,5 miliarde de lei în total, însă alţi aproape 6 milioane de şoferi încă mai aşteaptă să-şi recupereze banii, cu tot cu dobânzile aferente. Suma depăşeşte 4 miliarde de lei!

recuperare taxa auto
Guvernul mai are de platit 4 miliarde de lei drept taxa auto

Şoferii mai au de recuperat 4 miliarde de lei

Pe lângă restituirea taxelor auto, statul va trebui să achite şi dobânzile datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii și data restituirii taxei auto 2019. Mulţi dintre cei care au de recuperat banii au obţinut acest drept în instanţă. Ceilalţi, au depus doar o cerere, după o hotărâre de Guvern.

Cererea de restituire pentru taxa auto se soluționează prin decizie emisă de către ANAF, iar restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise tot de ANAF. Restituirea banilor pentru timbrul de mediu se va face în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire.

În caz de nemulţumire, contribuabilii pot face contestație, în termen de 45 de zile de la comunicarea deciziei. ANAF este obligată să soluționeze contestația în termenul legal. Deciziile emise în soluționarea contestațiilor pot fi contestate la instanța judecătorească de contencios administrativ competentă.

Guvernul pregăteşte însă o surpriză neplăcută tuturor posesorilor de autoturisme. O nouă taxă auto! Aceasta ar trebui să intre în vigoare în 2019, şi va fi plătită de toți proprietarii autovehiculelor care poluează și va avea mai multe componente, care nu vor intra în același timp în vigoare din prima zi.

Cel mai probabil, noua taxă auto din 2019 va fi una anuală și nu va fi plătită la prima înmatriculare sau la schimbarea proprietarului, așa cum s-a întâmplat în trecut. Nivelul acesteia va fi calculat în funcție de capacitatea cilindrică, norma de poluare și cantitățile de noxe emise de autoturism.

Tags: