News

Taxa auto. Pe ce dată este ultima zi de restituire a taxelor

29.05.2019 | 14:15
Taxa auto Pe ce data este ultima zi de restituire a taxelor

Românii care au plătit taxa auto mai pot primi restituirea banilor până la finalul lunii iunie, conform hotărârii date de Guvern și publicată în Monitorul Oficial. Conform actului publicat există noi termene de restituire atât pentru taxa de poluare cât și pentru timbrul de mediu, dar și pentru cea a emisiilor poluante de la alte autovehicule.

Taxa auto se restituie pe 30 iunie 2019

Conform hotărârii guvernamentale, ultima zi de restituire a taxelor este 31 mai 2019. Vorbim aici atât despre timbrul de mediu cât și despre taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, cea de poluare ori cea pentru emisiile poluante de la alte mașini. Cu privire la restituirea taxei auto, mulți șoferi români s-au plâns.

Procesul îngreunat și timpul prea mare de așteptare pentru a primii bani înapoi i-a enervat pe plătitori. Ministerul Finanțelor Publice este cel în sarcina căruia intră această restituire. Șoferii s-au  plâns că au trecut luni de zile de la momentul depunerii cererii pentru restituirea taxei auto și primirea banilor.

Mașini pe șosea
Taxa auto a fost abrogată în luna februarie 2017

Taxa de timbru de mediu nu se mai plătește din februarie 2017

Contactați de jurnaliștii de la avocatnet.ro, cei de la ANAF au oferit un răspuns pentru a explica ce se întâmplă până la urmă cu banii pe care șoferii trebuie să îi primească: “Precizăm că restituirea acestor taxe/timbru de mediu se realizează din bugetul de stat sau din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de bugetul în care s-au făcut venit sumele încasate, în contul bancar indicat de solicitant în cererea sa de restituire (…) 

În prima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni, organele fiscale centrale, pe baza evidenței cererilor de restituire și a sumelor aprobate la restituire, solicită Administrației Fondului pentru Mediu sumele necesare restituirii taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrului de mediu pentru autovehicule”.

Taxa auto și timbrul de mediu nu se mai plătesc din luna februarie 2017. Taxa de timbru de mediu a fost introdusă ca măsură de a combate poluarea și s-a plătit în momentul înmatriculării mașinii.

 

Tags: