News

Taxa auto pe poluare, aproape de a reveni în România. Ce le pregătește Ministrul Mediului șoferilor

12.01.2021 | 08:25
Taxa auto pe poluare, aproape de a reveni în România. Ce le pregătește Ministrul Mediului șoferilor
Taxa auto ar putea reveni în România
ADVERTISEMENT

Guvernul are în vedere introducerea unei noi taxe auto pe poluare, o idee mai veche care a fost readusă în atenție de ministrul Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a refuzat să comenteze prea multe pe acest subiect până când nu va fi vorba despre ceva „concret”.

ADVERTISEMENT

Ultima oară când România a avut o astfel de taxă auto pe poluare, Curtea Europeană de Justiție a declarat-o neconstituțională, astfel că toți șoferii și-au primit banii înapoi.

Ministrul Mediului vrea o nouă taxă auto

Pe de altă parte, România s-a transformat într-un cimitir al mașinilor vechi care poluează extrem de mult, lucru pe care Barna vrea să-l schimbe radical.

ADVERTISEMENT

Pentru a nu fi sortită eșecului ca și data trecută, legea trebuie să fie sigură din toate punctele de vedere înainte de a fi impusă, menționează Barna.

În acest sens vor fi demarate discuții cu specialiștii din domeniu, dar și cu producătorii și comercianții auto. România se va alătura astfel unui grup de 24 de țări care au astfel de măsuri anti-poluare.

Dacă va exista o nouă taxă va fi implementată în felul următor. Va fi discutată cu Comisia Europeană şi vom strânge toate know-how-urile (informaţiile) şi toate exemplele pozitive din Uniunea Europeană, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de a avea o taxă ilegală. În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să taxeze poluarea”, a declarat Tanczos Barna.

ADVERTISEMENT

Conform huff.ro, printre măsurile gândite de Guvern sunt impozit local diferenţiat, rovignietă, emisiile stabilite de producătorul auto în funcţie de motor.

Reprezentantul Porche România crede că o astfel de taxă auto pe poluare e bine venită, pentru că ar încuraja vânzările de automobile electrice și ar descuraja românii să mai cumpere rable second hand din Europa. „Autorităţile au o deschidere din ce în ce mai mare. Anularea taxei de mediu a fost o mare greşeală, iar rezultatul s-a văzut imediat. Avem nevoie de o legislaţie care să ţină cont de valorile emisiilor de dioxid de carbon şi de facilităţi pentru maşinile electrice şi hibride”, a explicat Brent Valmar, directorul Porsche România.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri