Lovitură pentru milioane de șoferi din România: în curând, taxa auto pentru poluare va reveni oficial în peisajul fiscal din țara noastră. Guvernul s-a angajat deja să aplice măsura.
În urmă cu aproape un deceniu, în 2016, guvernarea de la acel moment din țara noastră a eliminat complet taxele de poluare. Acest lucru a dus la o creștere a importurilor de mașini second-hand din toată Europa.
Ulterior, în 2021, Ministrul Mediului de la acea vreme, Tanczos Barna, anunța o dezbatere publică privind oportunitatea introducerii unei taxe de poluare. O lega atunci de cerințele din Programul Național de Relansare şi Reziliență (PNRR).
Între timp, se pare că România nu mai scapă de taxa auto pentru poluare. Conform noilor prevederi care apar în cererea de plată numărul 4 din PNRR, țara noastră se angajează să implementeze o taxă pentru mijloacele de transport poluante.
Noua măsură fiscală va avea un impact direct asupra a peste 8 milioane de autovehicule înmatriculate în țară, potrivit Profit.ro. ”Cererea de plată 4 include şi o taxă pe poluare care nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge.
Milioane de autoturisme ar putea fi vizate de o taxă similară cu fosta taxă auto din trecut. Tot în 4 avem legea taxării utilajelor grele în funcție de numărul de kilometri parcurși şi a mijloacelor de transport poluante.
Este o lege cu un impact destul de mare. Sunt peste 8 milioane de mijloace de transport. Jalonul este la Ministerul Transporturilor şi are o sensibilitate destul de ridicată ca aplicare.
Este un jalon foarte important pentru ce înseamnă reformele asumate prin PNRR şi de mare complexitate. Afectează mulţi posesori de mijloace de transport şi are impact asupra bugetelor autorităţilor locale”, a explicat ministrul Investiților și Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Motivul principal din spatele reintroducerii taxei auto este legat de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). România și-a asumat îndeplinirea unor reforme fiscale pentru a accesa fonduri europene.
Datele oficiale prezentate de autorități spun că, dacă cererea de plată 4 nu este depusă, există riscul blocării a 20 de miliarde de euro din fondurile PNRR, potrivit sursei citate.
”Dacă nu putem depune cererea de plată 4, nici pe celelalte nu le mai putem depune. Teoretic blocăm 20 de miliarde de euro“, a declarat ministrul referitor la reforma fiscală.
Este cunoscut faptul că, în trecut, autoritățile din România au impus o taxă de poluare. Aceasta a fost ulterior declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiţie. Statul român a fost obligat să restituie șoferilor sumele colectate, în total 6,5 miliarde de lei.
Cât privește viitoarea taxă, o parte din încasări vor fi redirecționate către autoritățile locale și CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere). Sumele de bani vor fi folosite pentru întreținerea drumurilor și implementarea unor măsuri de reducere a poluării.