News

Taxa care revine în România în 2025. Românii vor fi nevoiți să o plătească din nou în anumite condiții

Românii revin la o taxă care s-a mai aplicat în trecut. Este nevoie de anumite norme pentru a putea fi aplicată din nou
09.01.2025 | 20:32
Taxa care revine in Romania in 2025 Romanii vor fi nevoiti sa o plateasca din nou in anumite conditii
Această revine în România. Ce români o vor plăti. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Impozitul aplicat construcțiilor speciale, cunoscut anterior ca „taxa pe stâlp” și ultima oară utilizat în 2016, a fost reintrodus de Guvern printr-o ordonanță de urgență în 2025.

Taxa pe stâlp revine în România

Pentru a deveni complet funcțional, acest impozit necesită norme metodologice, care urmează să fie elaborate de Ministerul Finanțelor până la data de 31 martie 2025.

ADVERTISEMENT

De asemenea, reintroducerea taxei este reglementată de OUG 156/2024 și face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri fiscale implementate la sfârșitul anului 2024.

Taxa se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor din patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie din anul precedent, cu excepția clădirilor pentru care se plătește impozit local, conform avocatnet.ro. Spre deosebire de reglementările anterioare, noile prevederi limitează deducerile disponibile.

ADVERTISEMENT

„Intră sub incidența acestor prevederi și valoarea clădirilor din parcurile industriale, științifice și tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri.

În situația construcțiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au în administrare/concesiune/ folosință cu titlu gratuit/închiriere”, scrie în noul act normativ.

ADVERTISEMENT

Cine va plăti această taxă

Contribuabilii trebuie să determine și să declare impozitul până pe 25 mai al anului respectiv, urmând să îl plătească în două tranșe egale: prima până la 30 iunie, iar cea de-a doua până la 31 octombrie, mai explică avocatnet.ro.

Pentru firmele care plătesc impozit pe profit, această taxă este deductibilă fiscal. În cazul entităților nou-înființate, obligația de plată începe din anul fiscal următor. Declarația privind impozitul pe construcții va fi definită printr-un ordin al ANAF, iar impozitul este datorat de următoarele categorii:

ADVERTISEMENT
  • Persoane juridice române (cu excepția instituțiilor publice, asociațiilor, fundațiilor și altor entități fără scop patrimonial);
  • Persoane juridice străine care desfășoară activitate prin sedii permanente în România;
  • Persoane juridice înregistrate în România conform legislației europene.

În cazul leasingului financiar, utilizatorul este responsabil pentru plata taxei, iar în leasingul operațional, această responsabilitate revine locatorului, potrivit sursei citate.

Taxa vizează construcțiile din grupa 1 a Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, reglementat prin HG 2.139/2004.

ADVERTISEMENT