News

Taxa COVID-19 cerută în restaurante. Costuri suportate de patroni pe spinarea clienților

09.06.2020 | 15:43
Taxa COVID19 ceruta in restaurante Costuri suportate de patroni pe spinarea clientilor
Nota de plată vine la pachet cu o taxă în plus. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Odată cu redeschiderea teraselor o parte dintre restaurante încearcă să-și recupereze pierderile provocate de epidemie transferând pierderile pe seama clienților. Potrivit Economica.net, pe nota de plată de la unele terase este trecută ”taxa COVID-19” în cuantum de 5 lei pentru fiecare bon fiscal emis.

Taxa COVID-19, inițiată de stomatologi

După o lungă perioadă de închidere a restaurantelor și redeschiderea în condiții speciale impuse de regula distanțării sociale, patronii teraselor au copiat inițiativa medicilor stomatologi și au introdus o așa-zisă ”taxă COVID-19”.

ADVERTISEMENT

O imagine care circulă pe rețelele de socializare arată o  notă de plată pe care, pe lângă consumația propriu-zisă, apare și taxa COVID-19 în cuantum de 5 lei.

Contactat de Economica.net, reprezentantul firmei a recunoscut că a impus această ”taxă” pe nota de plată motivând introducerea ei prin faptul că trebuie să compenseze pierderile determinate de regulile de distanțare socială.

ADVERTISEMENT

Am pus-o din cauza costurilor de distanțare socială ale restaurantului. Și pentru că toată lumea făcea așa. Și celelalte restaurante, și dentiștii”, a răspuns reprezentantul terasei adăugând că a eliminat această taxă de când este permisă șederea a patru persoane la aceeași masă.

Potrivit unor surse din ANAF, o asemenea taxă nu are un suport legal și poate afecta chiar drepturile consumatorului, în cazul în care clienții nu sunt informați de la bun început despre perceperea ei.

ADVERTISEMENT

Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, prețul unui serviciu. Bineînțeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului și nu este aruncat la final, fără știința lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecția Consumatorilor”, susțin sursele citate.

Ideea tarifului  suplimentar perceput clienților odată cu starea de urgență aparține stomatologilor. Restricțiile impuse acestora prin Ordonanța Militară 2 au dus la majorări ale tarifelor între 150 și 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT