News

Taxa de gunoi, recalculată de primării. Salubritatea va fi plătită și de gospodăriile care nu produc deșeuri

Primăriile ar putea căpăta dreptul să impună plata taxei de gunoi inclusiv gospodăriilor în care nu locuiește nimeni și care nu au încheiat contract cu furnizorul de salubritate.
11.06.2021 | 17:01
Taxa de gunoi recalculata de primarii Salubritatea va fi platita si de gospodariile care nu produc deseuri
Taxa de salubritate ar putea fi plătită și pentru casele nelocuite/ Foto montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Modul de calcul al taxei pe gunoi s-ar putea modifica astfel încât aceasta să aibă două componente distincte: una fixă și una variabilă, aceasta din urmă depinzând de cantitatea de deșeuri colectată de la fiecare gospodărie.

Componenta variabilă ar da posibilitatea administrațiilor locale să aplice principiul „Plătești cât arunci”, prin care să fie sancționați pecuniar cei care nu selectează deșeurile reciclabile.

ADVERTISEMENT

Numai că în proiectul de lege depus la Parlament de către un grup de parlamentari UDMR este inclusă și o prevedere prin care proprietarii locuințelor în care nici o persoană nu are domiciliul sau rezidența vor trebui să plătească taxa de gunoi, chiar dacă nici măcar nu au contract cu o firmă de salubritate.

Cei șase deputați UDMR care au inițiat proiectul pleacă de la premisa că și colectarea gunoaielor ar trebuie să funcționeze pe același principiu precum serviciile de furnizare a apei, gazelor naturale sau curentului electric, în care care nivelul costurilor pentru beneficiarii variază în funcție de consum.

ADVERTISEMENT

Taxa de gunoi va fi plătită și de cei care nu produc deșeuri

Considerăm important ca și în cazul deșeurilor să fie introdusă o componentă fixă și o componentă variabilă. O componentă fixă care acopertă costurile (resurse umane, redevențe, consumuri, mentenanță, taxe etc.) și o componentă variabilă determinată de cantitățile de deșeuri colectate, realizându-se astfel o corectă implementare a instrumentului economic „plătești cât arunci”, ceea ce va conduce implicit la o creștere calitativă a serviciului”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Numai că principiul „plătești cât arunci” se transformă în „nu arunci, tot plătești” în cazul proprietarilor gospodăriilor în care nu locuiește nimeni pentru că administrațiile locale vor avea dreptul să stabilească și pentru aceștia un cuantum al taxei de gunoi.

ADVERTISEMENT

Există numeroase situații în care operatorii firmelor de salubritate sunt nevoiți să colecteze deșeuri de la adrese pentru care s-a declarat, pe proprie răspundere, că nu locuiește nimeni”, susțin inițiatorii. Astfel, în loc ca primăriile să controleze mai bine pe cei care beneficiază de servicii de salubritate prin fals în declarații, banii vor fi recuperați pe spinarea celor care nu produc deloc deșeuri.

Autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale/ sectoarelor municipiului București au competența de a stabili ca un procent din componenta fixă a tarifelor și taxelor speciale să fie achitat de către proprietarii locuințelor/ gospodăriilor unde nu există nicio persoană cu domiciliu/ rezidență și nu este încheiat contract de prestare a serviciului de salubrizare cu operatorul licențiat pentru prestarea serviciului”, prevede proiectul de lege al UDMR, de modificare a Legii serviciului de salubrizare a localităților 101/2006. Proiectul a fost pus în dezbatere publică urmând să intre pe ordinea de zi a comisiilor din Senat.

ADVERTISEMENT

România reciclează insuficient

Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, România avea în 2018 o rată a deșeurilor municipale reciclate de numai 11,1% din cantitatea totală a deșeurilor, procentaj ce o plasa pe penultimul loc din Uniunea Europeană. Țara noastră avea obligația de a atinge o rată de reciclare și reutilizare a deșeurilor de 50% până în anul 2020, țintă care a fost ratată.

Pentru remedierea situației, autoritățile române vor să implementeze, pe lângă clasicul principiu „Poluatorul plătește”, și pe cel „Plătești cât arunci”. Acesta înseamnă că, în cazul deșeurilor nesortate, tariful de salubritate nu va mai fi unul fix, ci va varia în funcție de cantitatea acestui tip de gunoaie.

De exemplu, în luna februarie, Primăria Capitalei a constituit, împreună cu primăriile de sector, o asociație de dezvoltare comunitară, prin care să fie implementat acest principiu care ar urma să aibă ca rezultat creșterea cantității de deșeuri sortate și reciclabile.

ADVERTISEMENT