News

Taxa de solidaritate, în varianta Dianei Șoșoacă. Cota de impozitare ar putea ajunge și la 5% din venituri

O serie de partide se întrec în a propune forme din ce în mai dure ale taxei de solidaritate, ultimul intrat în cursă fiind SOS România, partidul Dianei Șoșoacă.
16.02.2023 | 08:03
Taxa de solidaritate in varianta Dianei Sosoaca Cota de impozitare ar putea ajunge si la 5 din venituri
Diana Șoșoacă vrea să impună o taxă de cifra de afaceri de până la 5%/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Subiectul impunerii unei taxe de solidaritate marilor companii a generat tensiuni între promotorii social-democrați ai ideii și liberalii care se opun. UDMR a propus o formă atenuată a taxei, în timp ce AUR și senatoarea Diana Șoșoacă au venit cu variante radicale care ar împovăra considerabil marile companii care activează în România.

Forme diverse pentru taxa de solidaritate

PSD a cerut ca toate companiile cu cifră de afaceri mai mare de 100.000.000 euro pe an să plătească un impozit pe profit fixat la minim 1% din cifra de afaceri, însă liberalii par să-și fi impus, cel puțin deocamdată, punctul de vedere astfel că nu s-a luat până acum o astfel de decizie. PNL invoca faptul că o creștere a impozitării ar duce la o creștere a prețurilor, astfel că taxa ar fi fost suportată până la urmă tot de românii de rând. UDMR a venit cu o propunere intermediară, anume ca taxa să fie aplicată pe o durată limitată în timp, companiile din unele domenii, precum IT, industria farmaceutică sau energie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, unele partide din opoziție din cu formule mai radicale chiar decât cea propusă de către social-democrați. AUR a venit cu o propunere ca nivelul minim al impozitului pe profit să ajungă la nu mai puțin de 10% din cifra de afaceri în cazul a companiilor cu venituri de 250.000.000 de euro. Ce-i drept, partidul lui George Simion propunea în paralel o impozitare mai scăzută a muncii care ar compensa impozitarea profitului.

Șoșoacă propune o impozitare în cascadă

Însă ultima propunere legislativă pe această temă îi aparține senatorului Diana Șoșoacă pentru care taxa de solidaritate ar trebui plătită inclusiv de companiile de mărime medie, care obțin anual venituri de cel puțin 10 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Contribuabilii persoane juridice care au realizat venituri care au depăşit echivalentul în lei a 10.000.000 euro sunt obligaţi la plata plata impozitului în cotă de 1% aplicat veniturilor înregistrate. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile”, prevede propunerea lui Șoșoacă de modificare a Codului Fiscal.

În cazul veniturilor de peste 100.000.000 euro, impozitul este fixat la o cotă de 2%, pentru ca în cazul companiilor cu venituri de peste 1 miliard de euro, statul să încaseze un impozit de 3%. Însă Șoșoacă nu se oprește aici, rezevând un regim și mai dur pentru companiile care activează în domeniul petrolului și gazelor naturale.

ADVERTISEMENT

Contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura extracţiei, rafinării sau comercializării produselor petroliere şi a derivatelor acestora şi au venituri anuale echivalent în lei mai mari de 10.000.000 euro, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere pentru activităţile prevăzute în acest articol, sunt obligaţi la plata impozitului în cotă de 5% aplicat veniturilor înregistrate”, prevede proiectul lui Șoșoacă.

Senatoarea crede că va aduce mulțumire contribuabililor

Surprinzătoarea este expunerea de motive a proiectului de lege, document în care Șoșoacă scrie, în esență, că toată lumea ar fi mulțumită de această grilă de impozitare: contribuabilii ar avea un cadru previzibil al fiscalității din România, ceea ce chiar ar încuraja investițiile străine în România, în timp ce ANAF ar scăpa de corvoada unor controale fiscale complexe prin care să stabilească impozitul pe profit.

ADVERTISEMENT

Plecând de la succesul avut de reglementarea impozitării cu cote mici de impozit pe cifra de afaceri, factor de dezvoltare major a economiei naţionale din ultimii ani, dar şi de atractivitate pentru mulţi agenţi economici străini care au ales România tocmai pentru această modalitate de impozitare, introducerea prin simetrie a aceleiaşi maniere de impozitare şi pentru marii contribuabili este o măsură de încurajare a dezvoltării economice a acestora şi de atragere a marilor capitaluri şi societăţi comerciale în ţara noastră, transformând astfel România într-un jucător important în găzduirea şi încurajarea marilor afaceri în Europa şi în lume”, își justifică Șoșoacă proiectul de lege.

ADVERTISEMENT
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC...
Ședință de urgență la Rapid » Ce urmează după eșecul lamentabil cu FC Botoșani
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina...
Putin ar fi decis să abandoneze negocierile de pace și să zdrobească Ucraina după incursiunea în Kursk: „Un război fără reguli”
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani,...
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a...
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu Monica Bîrlădeanu. Au fost împreună 20 de ani
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
LOVITURĂ privind TICHETELE de MASĂ! SE DAU AMENZI
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani...
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să...
Vladimir Putin nu mai e interesat de discuții de pace și vrea să distrugă statul ucrainean, după incursiunea soldaților Kievului în Kursk, susțin surse de la Kremlin
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în...
EXCLUSIV. Spitale modulare de 20 de milioane de euro, lăsate să zacă în paragină. Construite în timpul pandemiei, acum sunt subiect de litigiu
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul...
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul a fost făcut public
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu