News

Taxa importantă care va dispărea din România. Foarte mulți români nu vor mai fi obligați să o achite. Proiect

Vești bune pentru foarte mulți români: taxa care ar putea dispărea în perioada imediat următoare, conform unui proiect legislativ depus în Parlament.
30.03.2025 | 19:48
Taxa importanta care va disparea din Romania Foarte multi romani nu vor mai fi obligati sa o achite Proiect
Schimbare majoră în sectorul imobiliar din România: taxa importantă care va dispărea pentru mulți cetățeni. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În curând, mii de cetățeni ar putea să scape de o povară fiscală extrem de importantă. Taxa din sectorul imobiliar care va dispărea din România, conform unei propuneri legislative depuse la Parlament de un grup de deputați.

Schimbare majoră în sectorul imobiliar din România: taxa importantă care va dispărea pentru mulți cetățeni

Împovărați de zeci de taxe și de impozite, care se mai și majorează an de an, cetățenii din România primesc și o veste ceva mai bună. Un proiect legislativ are în vedere schimbări majore în privința vânzării unor locuințe.

ADVERTISEMENT

Astfel, moștenitorii care înstrăinează imobilele obținute prin succesiune și soții care înstrăinează imobilele dobândite în timpul căsătoriei ar putea să nu mai plătească impozit.

Proiectul depus în Parlament vizează exceptarea de la plata impozitului de 3% aplicat la vânzarea imobilelor pentru două categorii specifice de vânzători. E vorba de moștenitorii legali care înstrăinează un imobil obținut prin succesiune și de soții care înstrăinează imobilele pe care le-au dobândit în timpul căsătoriei, după divorț şi încheierea partajului.

ADVERTISEMENT

Modificările care apar în Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal

Dacă proiectul va deveni o lege, vor apărea două alineate noi la articolul 111 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, ”impozitul de 3% datorat de contribuabili la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii nu se datorează în cazul imobilelor înstrăinate de către moştenitori (…) precum şi în cazul imobilelor dobândite în timpul căsătoriei, înstrăinate de către soţi, după divorţ şi încheierea partajului”, prevede propunerea de modificare a Codului Fiscal.

Inițiatorii proiectului spun că propunerea are un puternic caracter social şi de echitate fiscală. Aceasta vrea să elimine o povară nejustificată asupra persoanelor care se află deja în contexte dificile. Vorbim aici de pierderea unui membru al familiei sau de destrămarea unei căsătorii.

ADVERTISEMENT

Cadrul legal care impune această taxă a fost conceput tocmai pentru a descuraja cumpărarea şi revânzarea rapidă a imobilelor în scop speculativ, însă moştenitorii legali şi foştii soţi care înstrăinează un imobil nu se încadrează în această categorie.

ADVERTISEMENT

În cazul moștenitorilor legali, vânzarea imobilului survine, de cele mai multe ori, ca urmare a unei necesităţi stringente – fie pentru acoperirea unor cheltuieli urgente, fie din cauza imposibilităţii de a administra sau întreţine acel imobil.

Este injust ca o persoană care şi-a pierdut un părinte să fie împovărată suplimentar cu un impozit semnificativ pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune. De asemenea, în cazul partajului după divorţ, aplicarea acestui impozit este inechitabilă. (…) În acest sens, solicităm exceptarea de la plata impozitului de 3% pentru aceste categorii, contribuind astfel la un sistem fiscal mai echitabil şi adaptat realităţilor sociale”, transmit deputații, conform Știrile ProTV.