Guvernul din România a impus, în urmă cu un an, taxa despre care mediul de afaceri avertizează că este extrem de nocivă. Aceasta aduce cu ea scumpiri, falimente și concedieri în masă.
Autoritățile de la București au căutat în ultimii ani mai multe soluții de ordin fiscal pentru a încerca să reducă deficitul bugetar uriaș care crește accelerat. Pentru 2024 și 2025, Executivul a introdus cel puțin patru taxe cu impact asupra cifrei de afaceri și profitului companiilor.
Cea mai importantă este în vigoare de la 1 ianuarie 2024. E vorba de impozitul minim (IMCA) de 1% pe cifra impus companiilor cu venituri peste 50 de milioane de euro. Zona de aplicare este destul de largă. Astfel, 40% din totalul cifrei de afaceri a economiei (peste 200 miliarde. Euro) este realizat de companiile supuse IMCA.
Analiștii economici trag un serios semnal de alarmă. Ei spun că IMCA a produs deja o serie de efecte negative în economie. Numai în ultimele luni s-au închis companii, a fost raportat un val de concedieri colective sau chiar relocări în ţări cu taxe mai mici. În plus, falimentele şi insolvenţele au crescut cu 20%. Grav e faptul că firmele nou înfiinţate sunt tot mai puţine.
Între timp, vine un nou semnal de alarmă de la mediul de afaceri. Această taxă, plătită de sute de companii, va duce la noi scumpiri în lanţ şi chiar concedieri, în contextul în care unele firme au ajuns să plătească la stat mult mai mult faţă decât obțin din profit, notează Antena 3.
În prezent, circa 700 de firme, cu mai bine de un milion de angajați în total, sunt vizate de impozitul minim pe cifra de afaceri. Din această taxă, statul ar putea colecta circa un miliard de euro.
Pe de altă parte, riscurile persistă. Există deja companii divizate pentru a reduce cifra de afaceri sub 50 de milioane de euro pentru a evita taxa. Altele migrează în străinătate. Mai pot fi și creșteri de prețuri pentru consumatorii finali sau concedieri.
”Cred că trebuie de urgență să scăpăm de acest impozit pe cifra de afaceri, pentru că e foarte dăunător și nici nu strânge, nici nu colectăm atât de mulți bani cu el”, este de părere Radu Burnete, Director Executiv Confederația Concordia.
Impozitul minim pe cifra de afaceri se plătește trimestrial în România. Anul trecut, Guvernul a explicat că măsura vizează creșterea contribuțiilor fiscale ale companiilor mari și asigurarea unui nivel minim de impozitare chiar și în cazul unor profituri reduse.