News

Taxă pentru Netflix și HBO, în România. Un fost ministru spune că la noi e de patru ori mai mare

Guvernul României pregătește o taxă pentru serviciile de streaming online precum Netflix, HBO sau Amazon Prime. Un fost ministru al Economiei critică decizia, despre care spune că e mult mai mare decât în restul Europei.
10.11.2021 | 16:51
Taxa pentru Netflix si HBO in Romania Un fost ministru spune ca la noi e de patru ori mai mare
Serviciile de streaming Netflix, HBO, Amazon Prime, taxate de Guvern? Ce planuri au guvernanții. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Operatorii de servicii de streaming online din România, precum Netflix, HBO sau Amazon Prime sunt vizați de o taxă pe care ar pregăti-o Guvernul Cîțu.

Conform informațiilor Profit.ro, guvernanții vor să le impună acestora plătească o taxă de 4% din veniturile obținute pe teritoriul României din abonamente și tranzacții unice, bani care ar urma să meargă la Fondul cinematografic administrat de către Centrul Național al Cinematografiei (CNC), din care se finanțează producția națională de filme.

ADVERTISEMENT

Această intenție este criticată dur de un fost membru al Guvernului Cîțu. Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, se declară revoltat de taxa Executivului care, în opinia sa, ”este de 4 ori mai mare decât în restul Europei”.

Guvernul vrea o taxă pe serviciile de streaming Netflix, HBO, Amazon Prime

Conform planului pus la cale de Guvern, printre sursele de finanțare ale Fondului cinematografic ar urma să se numere și 4% din veniturile obținute de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie.

ADVERTISEMENT

În plus, sursa citată mai notează că operatorii de platforme de streaming ar mai putea fi obligați să plătească contribuția de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost prin intermediul serviciilor de transmisie de date, inclusiv prin internet sau telefonie, existentă deja în legislația în vigoare.

De aceste reglementări (taxele de 3 și 4%) vor fi scutiți furnizorii ”ale căror venituri, pe ultimul an fiscal, nu au depășit echivalentul în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României, al sumei de 65.000 de euro sau al căror nivel de audiență este sub 1%, raportat la numărul de abonați la nivel național, la serviciile de transmisie de date care asigură accesul la internet în bandă largă”.

ADVERTISEMENT

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei: ”Taxa, de 4 ori mai mare decât în Europa”

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, este revoltat de planul Guvernului de a introduce o taxă de 4% pentru platformele de filme online.

”Taxa pe filme online este pregătită pentru a fi introdusă prin lege de guvernul Cîțu”, afirmă fostul oficial, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Năsui explică faptul că tot cetățenii o vor achita în final, dat fiind faptul că va fi inclusă în prețul abonamentelor pentru serviciile de divertisment pe internet.

Politicianul USR dezvăluie că e vorba de o taxă de 4 ori mai mare decât în restul Europei. ”O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals.

Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%.

Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare”, mai scrie Năsui.

ADVERTISEMENT