News

Taxă nouă pentru turiștii care aleg Mamaia în 2023. Ce valoare are aceasta

Taxă nouă din 2023, la Mamaia și Constanța. Turiștii care ales concedii în aceste zone vor avea de plătit o sumă în plus față de sejur.
14.03.2023 | 22:50
Taxa noua pentru turistii care aleg Mamaia in 2023 Ce valoare are aceasta
Taxă nouă pentru românii care aleg Mamaia în 2023. Cât vor trebui să achite turiștii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Taxă nouă pentru turiștii care aleg Mamaia în 2023. Pe lângă prețurile pentru cazare, parcare și alte utilități, din această vară, cei care merg la Mamaia sau Constanța au de achitat o sumă în plus.

Taxă nouă pentru românii care aleg Mamaia în 2023. Cât vor trebui să achite turiștii

Este vorba de o așa numită taxă de oraș sau taxă turistică. Aceasta reprezintă un cuantum de 1% din valoarea totală a sejurului. De subliniat că taxa a fost stabilită încă de la finalul anului trecut de Consiliul Local. Ea fi fost introdusă la cererea patronatelor.

ADVERTISEMENT

Un consilier al primarului Constanței, Vergil Chițac, spune că, în prezent, taxa este în vigoare, ea nefiind încasată de la turiști, ci de la agenții economici cu unități de cazare. ”A fost introdusă la solicitarea patronatelor din Constanța – Mamaia. Ei au propus, în octombrie – noiembrie 2022, introducerea taxei turistice”, explică George Măndilă, conform Adevărul.ro.

Oficialul primăriei anunță că patronatele au cerut, recent, ca taxa să nu mai fie încasată de la ei, ci de la turiști. Se pare că acesta fusese planul lor inițial. Prin urmare, administrația de la malul mării lucrează la proiectul care va intra în procedură de transparență publică. Se dorește ca de la mijlocul lunii mai taxa să fie încasată de la vizitatori.

ADVERTISEMENT

”Nu s-a putut vota această taxă de la finalul anului trecut (când s-au aprobat taxele și impozitele locale) deoarece, fiind vorba despre o taxă nouă, nu era timp să treacă etapele de transparență publică și riscau să rămână fără ea. Așa că au ales să o plătească ei câteva luni, apoi să facem această schimbare”, mai afirmă Măndilă.

Oficialii din Constanța: ”Turiștii vor plăti cu drag această taxă”

Consilierul primarului Constanței este convins că această taxă nouă din Mamaia nu va reprezenta un lucru negativ. George Mândilă spune că e vorba de 3 lei sau 5 lei. Sumele vor fi încasate la recepția unității de cazare.

ADVERTISEMENT

”Nu cred că taxa turistică va speria turiștii. Patronii, dacă exista riscul să sperie turiștii cu această taxă, și-ar fi asumat-o ei, dar au spus că așa îi va responsabiliza mai mult pe turiști. Sunt și alte orașe care au așa ceva. E vorba de 3 lei sau 5 lei. Cei 1% vor fi încasați la recepție.

I-am întrebat pe patroni dacă nu iau în calcul că se vor certa cu turiștii care și-au achitat prin agenții, din timp, sejurul, iar când ajung la recepție li se cer banii pentru această taxă de 1%? Mi-au spus că o s-o plătească cu drag”, mai subliniază Măndilă.

ADVERTISEMENT

Același angajat al administrației locale mai punctează că pe litoralul românesc mai sunt și alte primării care încasează o taxă de la turiști. Dă exemplu Mangalia. Aici, fiecare turist plătește 5 lei/zi taxă către primărie.

ADVERTISEMENT
Tags: