O taxă pe care toți proprietarii de apartamente trebuie să o plătească este complet ignorată. În consecință, inspectorii ANAF au demarat verificări de amploare pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.
În anul 2024, ANAF a controlat doar o mică parte dintre proprietarii care își au apartamentele date în chirie. Deși statisticile arată că existe sute de mii de cazuri, doar 237 de proprietari au fost verificați de Fisc. Pentru neplata veniturilor s-au aplicat amenzi infime, în valoare totală de doar 1.200 de lei.
Legea spune că cine își dă proprietatea în chirie trebuie să întocmească un contract și să își declare veniturile la ANAF. Pe aceste venituri trebuie să plătească impozit, iar ce trece de o anumită sumă este taxat și pentru contribuțiile la sănătate Totuși, această taxă pentru propeitarii de apartamente este prea rar plătită.
Mai exact, impozitul este 8% din valoarea totală a veniturilor încasate de proprietarii de apartamente în cauză. Cei care, însă, încasează anual venituri din chirii de cel puțin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară sunt obligați să plătească și CASS, adică contribuțiile sociale de sănătate. Aceste contribuții s-au majorat de la 1 ianuarie 2025, după majorarea salariului minim brut pe economie.
Potrivit datelor puse la dispoziție de ANAF pentru StartupCafe.ro, în 2024 au fost înregistrate 313.119 contracte de locațiune. Cei mai mulți proprietari sunt din București – 76.944, urmați de cei din Cluj – 20.867 și Constanța – 15.791. Numerele sunt mari, însă cifra contractelor este cu mult mai mică, ceea ce înseamnă că mulți proprietari nu înregistrează contractele de închiriere.
Anul trecut, nu mai puțin de 92.000 de anunțuri de închirieri au fost publicate pe platformele de specialitate, printre care Storia și OLX Imobiliare. Prin comparație, 64.000 de anunțuri au fost listate de agențiile imobiliare. Potrivit datelor Eurostat, 4,4% dintre cetățenii români locuiesc în chirie. Acest procent este cu mult mai mic față de media Uniunii Europene, care ajunge la 30,8%.
Potrivit legislației în vigoare, proprietarii sunt obligați să înregistreze contractele de închiriere la sediul ANAF, în termen de 30 de zile, de la data încheierii contractului sau apariției unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea prețului de închiriere sau a duratei. Cine are proprietăți în chirie și obține venituri de pe urma acestora, trebuie să le declare până la data de 25 mai. De menționat este însă, că declararea se face pentru veniturile încasate anul anterior. Adică până pe 25 mai 2025 vor fi declarate veniturile încasate în anul 2024.
În funcție de veniturile încasate se va calcula impozitul ce trebuie plătit. În cazul persoanelor care nu își declară veniturile din chirii, se pot aplica amenzi drastice. În cel mai rău caz poate fi întocmit și dosar penal pentru evaziune fiscală.