News

Taxa pe carne, ideea năstrușnică dezbătută de ecologiști în Parlamentul European. Specialiștii sunt sceptici: „Nu avem nevoie de așa ceva”

14.02.2020 | 12:44
Taxa pe carne ideea nastrusnica dezbatuta de ecologisti in Parlamentul European Specialistii sunt sceptici Nu avem nevoie de asa ceva
ADVERTISEMENT

Drumul Uniunii Europene către industria verde și neutralitate în fața impactului climatic până în 2050 este presărat de numeroase hopuri și incertitudini. De la măsuri pentru stimularea pieței mașinilor electrice și hibride, la protejarea pădurilor și la înlocuirea hidrocarburilor cu energie verde, UE e obligată să caute soluții care să fie pe placul tuturor statelor membre, dar și să fie prietenoase cu mediul înconjurător. În acest context, o parte din europarlamentarii verzi și social-democrați s-au gândit la o metodă destul de dură prin care să combată emisiile produse de industria zootehnică și anume taxe mai mari pentru carne.

Discuții privind taxe pentru carne la Parlamentul European, în vederea protejării mediului

Mai mulți europarlamentari verzi și social-democrați au dezbătut săptămâna trecută o inițiativă lansată de mai multe ONG-uri ecologiste, pe tema „adevăratului preț al cărnii”. Aceștia arată că actualul sistem zootehnic din UE este unul nesustenabil care trebuie regândit.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a discutat în Parlamentul European (PE) o metodă de impozitare a cărnii în UE, cu începere din 2022. ONG-iștii verzi au prezentat un raport prin care cer implementarea următoarelor taxe: 0,47 euro la 100 grame pentru carne de vită, 0,36 euro la 100 grame carne de porc și 0,17 euro la 100 grame păsări de curte. Aceasta ar duce la reducerea consumului de pui, carne de porc și carne de vită cu 30%, 57% și 67%, până în 2030.

Banii care ar putea fi colectați anual ajung la 32 de miliarde de euro, iar aceștia pot fi folosiți în ajutorarea fermierilor de a investi în practici agricole mai durabile. De asemenea, producția de gaze de seră în UE ar putea să scadă cu 3% pe an, arată Forbes.

ADVERTISEMENT

Ideea unei astfel de impozitări a cărnii a mai fost discutată în unele dintre statele membre UE, cum ar fi Danemarca, Suedia şi Germania, dar discuțiile nu au avut nicio finalitate.

ONU arată cum creşterea animalelor ar fi responsabilă pentru 14,5 la sută din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, zootehnia foloseşte terenuri şi cantităţi uriaşe de apă.

ADVERTISEMENT

Taxa pe carne, văzută cu ochi critici de specialiști

Discuțiile preliminare din PE nu au avut prea mulți sorți de izbândă. „Sunt două lucruri aici care pot fi contestate. Prima ar fi cât de binevenită ar fi această taxă, dacă este normal să impui o asemenea taxă, dacă de aici trebuie să începi cu lupta împotriva încălzirii globale și în al doilea rând este vorba despre cuantumul care este foarte mare. O jumătate de euro la suta de grame de carne de vită ar fi groaznic de mult!”, a explicat pentru FANATIK Liviu Iancu, senior editor al site-ului de specialitate europunkt.

„Se mai pune problema și dacă este normal ca de aici să începem cu lupta contra încălzirii globale. Impactul propriu-zis pentru mediu va fi relativ mic, iar costurile le vor suporta de principiu tot oamenii de rând. Eu aici văd problema”, a mai explicat jurnalistul.

ADVERTISEMENT

O astfel de taxă pe carne ar da peste cap și România, susține Liviu Iancu: „Într-un indice al sărăciei, 15% dintre români nu își permit în acest moment să mănânce carne o dată la două zile. Și acum suntem într-un boom economic. În vremurile de criză eram deja la 30%. Cu prețuri scumpite și într-o perioadă de criză, am ajunge ca jumătate din populația țării să nu își mai permită carne, care este un aliment important”.

Specialistul europunkt susține că o asemenea taxă este însă departe de o realitate: „Deocamdată nu există suport politic pentru ea. În afară de unele grupuri din familiile verzilor și social-democraților, și nici măcar acolo nu este toată lumea de acord. La nivelul Comisiei până acum, nu este considerată o prioritate și nu există acord pentru ea. Propunerea poate fi discutată, pe unele aspecte, ca de exemplu la carnea care este foarte industrializată. Poate ar trebui responsabilizați oamenii să producă pe o cale mai naturală, dar altfel nu văd urgența și nici eficiența unei astfel de măsuri.”

În final, Iancu a făcut apel la prioritizarea măsurilor de luptă contra schimbărilor climatice: „Este foarte bine să luptăm împotriva încălzirii globale, dar să nu fie cu costuri care să atârne asupra oamenilor de rând. S-a văzut și în Franța, unde taxa de carburant i-a afectat în special pe oamenii mai puțin înstăriți, motiv pentru care au apărut protestele stradale și mișcarea „Vestelor Galbene” și nu avem nevoie de așa ceva la nivelul întregii Uniuni Europene”.

  • 0,47 euro la 100 grame pentru carne de vită este taxa propusă de ecologiști
  • 1.158.200 de vaci au crescut în România în 2018, potrivit eurostat
ADVERTISEMENT