News

Taxa pe zahăr. Cu cât se vor scumpi sucurile acidulate și ce alte măsuri anunță Ministerul de Finanțe

06.08.2019 | 10:57
Taxa pe zahar Cu cat se vor scumpi sucurile acidulate si ce alte masuri anunta Ministerul de Finante

Ministerul de Finanțe introduce taxa pe zahăr, o idee care stă într-un act normativ în Parlamentul încă din luna mai a anului trecut. Proiectul inițiat de parlamentari de la absolut toate partidele va prinde viață printr-o ordonanță de urgență pregătită de Eugen Orlando Teodorovici. De asemenea, și acciza la țigarete va fi majorată. Tot în planul ministrului de Finanțe, pentru a aduce bani la stat, este și reducerea anumitor posturi din instituțiile statului.

Taxa pe zahăr devine o realitate

În legătură cu introducerea taxei pe zahăr vine după publicarea unei statistici a Uniunii Europene, conform căreia 52% din populația activă este în prezent supraponderală, iar 17% suferă deja de obezitate. Potrivit unor surse guvernamentale, din această taxă s-ar putea câștiga 320 de milioane la bugetul de stat.

„Epidemia de obezitate constituie o povară imensă asupra sistemelor de sănătate, obezitatea reprezentând, în prezent, unul din principalii factori responsabili de morbiditate la nivel mondial. De asemenea, se relevă cifre îngrijorătoare şi în cazul obezităţii infantile, cu repercusiuni importante asupra sănătăţii viitorului adult”, se arată în motivarea Ministerului de Finanțe, scrie digi24.ro.

taxa pe zahar si acciza pe tigari , in proiectul ministerului finantelor
Țigările se scumpesc din nou, de la 1 septembrie. Sursa foto: avantaje.ro

Și țigările se scumpesc de la 1 septembrie 2019

Țigările se vor scumpi de la 1 septembrie 2019, cel mai probabil cu încă 50 de bani. Aceeași sumă se vehiculează a se adăuga și băuturilor acidulate din toamna acestui an, sumă ce prezintă, de fapt, taxa pe zahăr. Chiar dacă guvernul spune că taxa se aplică doar companiilor care produc și comercializează produse cu un conținut ridicat de zahăr, aceasta va fi suportată tot de cumpărători, căci, inevitabil, prețurile vor crește.

Tot astăzi a fost pusă în dezbatere și rectificarea bugetară. Conform proiectului, Ministerul Educației rămâne fără un miliarde de lei, în timp ce Serviciul Român de Informații și Ministerul Mediului vor avea bugetele suplimentate.

 

Tags: