News

Taxarea muncii nu va scădea și nu vor fi creșteri ale veniturilor bugetarilor. ”Soluția” lui Marius Budăi: Nu am avut niciodată un singur salariu

Ministrul muncii consideră că o scădere a taxelor pe care le plătesc salariații nu ar fi o măsură benefică și că patronii ar trebui să renunțe la profitul lor pentru a crește salariile.
27.04.2022 | 21:32
Taxarea muncii nu va scadea si nu vor fi cresteri ale veniturilor bugetarilor Solutia lui Marius Budai Nu am avut niciodata un singur salariu
ADVERTISEMENT

Deși România are printre cele mai mici salarii din Europa și printre cele mai proaste servicii publice, taxarea muncii este foarte mare – de aproape 50% – și nici nu se prevede o reducere a acestor taxe și contribuții, potrivit ministrului muncii.

Taxarea muncii nu va fi scăzută

Marius Budăi a răspuns, întrebat dacă salariile angajaților din sectorul bugetar vor mai fi majorate în viitorul apropiat, că acest lucru nu se va întâmpla. „Pentru bugetari s-a dat o majorare, care era prevăzută în lege, la începutul anului. Dar să nu uităm diferențele de salarizare de la mediul privat la cel de stat”, a spus politicianul.

ADVERTISEMENT

Budăi a fost întrebat și despre reducerea taxării muncii, în condițiile în care în România are cel mai mare cost fiscal la salariul minim – adică un angajat are de plătit cele mai mari contribuții către stat din Uniunea Europeană, iar pentru celelalte venituri din muncă țara noastră se află cu nivelul taxării pe a cincea poziție din Europa.

Cred că trebuie un cumul de măsuri, nu cred că e suficientă doar reducerea de contribuții. Dacă reduci taxele pe muncă dezechilibrezi bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale, bugetul de sanatate”, a spus ministrul. El a sugerat că patronii ar trebui să le dea mai mulți bani salariaților, astfel încât 60% din valoarea adăugată să ajungă la angajați și doar 40% la antreprenori.

ADVERTISEMENT

Deficit mare de forță de muncă în România

Marius Budăi spune că „există deficit de forță de muncă în România, mai ales de forță de muncă calificată, iar patronii ar trebui să crească salariile”. El a precizat că „avem între 800 de mii și un milion de locuri de muncă care ar trebui să fie ocupate”, în acest moment.

Ministrul muncii crede că refugiații ucraineni ar putea fi o parte din soluția acestui deficit. „Cetățenii ucraineni, la fel ca și cei din Republica Molodova și Sebia, pot munci nouă luni în România”, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Însă, mai spune Budăi, există și problema celor care lucrează „la gri”. „Nu putem face nimic pentru cei care acceptă salariul minim pe contract și restul banilor în mână. Aceștia vor avea pensia minimă”, a avertizat oficialul.

El i-a îndemnat pe români să muncească mai mult. „Eu nu am avut niciodată un singur salariu”, a spus Marius Budăi, la Antena 3.

ADVERTISEMENT