Cele mai citite

Taxe URIAŞE la carburanţi! N-ai să crezi cît ai plăti litrul de benzină dacă nu ţi-ar băga STATUL mîna în buzunar!

Până la 60% din litrul de carburant vândut în România reprezintă accize şi taxe plătite statului. Restul reprezintă partea distribuitorului şi producătorului. Cu cât sunt mai scumpi sunt...
11.08.2015 | 08:08
Taxe URIAŞE la carburanţi! N-ai să crezi cît ai plăti litrul de benzină dacă nu ţi-ar băga STATUL mîna în buzunar!
ADVERTISEMENT

Până la 60% din litrul de carburant vândut în România reprezintă accize şi taxe plătite statului. Restul reprezintă partea distribuitorului şi producătorului. Cu cât sunt mai scumpi sunt carburanţii, cu atât statul bagă mai adânc mâna în buzunarul şoferilor. Mai jos, puteţi vedea o situaţia comparată a componentei taxe din preţul carburanţilor în UE şi în România.

Benzina şi motorina vândute în România sunt suprataxate, având în vedere că circa 60% din preţul acestor carburanţi reprezintă acciză şi taxe. În aceste condiţii, modificarea preţurilor la pompă se datorează aproape exclusiv oscilaţiilor de preţ ale barilului de ţiţei, pentru că statul îşi ia mereu acelaşi procent din fiecare litru comercializat.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, ECONOMICA.NET a decis să vă prezinte negru pe alb cât reprezintă taxele din fiecare litru de carburant pe care îl cumpăraţi, practic câţi bani vărsaţi direct în vistieria statului de fiecare dată când alimentaţi la pompă. De asemenea, vă prezentăm şi o comparaţie cu celelalte state din UE.

Datele folosite provind din ultimul Buletin Petrolier Săptămânal al Comisiei Europene.

Preţul mediu al unui litru de motorină în România este de 1,21 euro, adică 5,33 lei. Fără taxe, ar costa 0,54 euro, adică 2,38 lei. 0,66 euro reprezintă doar taxele, adică partea statului este de 2,92 lei la fiecare litru de motorină.

ADVERTISEMENT

Preţul mediu al unui litru de benzină este de 1,28 euro, adică 5,64 lei. Fără taxe, ar costa 0,57 euro, adică 2,51 lei. 0,71 euro reprezintă doar taxele, adică partea statului este de 3,11 lei la fiecare litru de benzină cu care alimentaţi automobilul.

În situaţia de mai jos, veţi observa cum motorina este mai taxată în România decât în ţări dezvoltate din UE, precum Austria, Franţa, Germania ori Belgia. De asemenea, benzina este mult mai taxată…

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI PE economica.net!

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri