News

Taxe mărite pentru muncitorii români sezonieri din Regat. Cât plătesc pentru obținerea vizei

14.01.2021 | 15:51
Taxe marite pentru muncitorii romani sezonieri din Regat Cat platesc pentru obtinerea vizei
ADVERTISEMENT

Brexitul aduce taxe mărite pentru muncitorii români sezonieri care vor să ajungă în următoarea perioadă în Regatul Unit al Marii Britanii.

Potrivit europarlamentarului Dragoș Pîslaru,cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri, spre deosebire de cetățenii din alte state din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Politicianul român spune că, după ce a aflat de acest aspect ”discriminatoriu”, a cerut clarificări de la Consulatul României din Londra și de la ministrul britanic al Muncii, Mims Davies.

Muncitorii români sezonieri din Marea Britanie, taxe în plus pentru obținerea vizei

Românii care vor să obțină un loc de muncă sezonier în Marea Britanie primesc vești nu tocmai bune din insulă. După Brexit, cetățenii din țara noastră vor plăti cu 55 de lire mai mult la obținerea vizei, spre deosebire de cetățenii din alte state ale blocului comunitar

ADVERTISEMENT

Acest lucru a fost dezvăluit de europarlamentarul USR-PLUS Dragoș Pîslaru pe pagina sa de Facebook. Politicianul spune că a cerut clarificări de la Consulatul României din Londra și de la ministrul britanic al Muncii, Mims Davies.

”Brexit-ul începe să își facă simțită prezența.

Site-ul guvernului britanic a fost actualizat zilele trecute cu informația relativă la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri. Nimic ieșit din comun până aici. Dar imediat ce ajungi la paragraful referitor la taxe, îți sare în ochi un detaliu: o reducere de 55 de lire pentru cetățenii anumitor state. Ei bine, România nu se află pe acea listă, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult decât polonezii, spaniolii sau croații dacă își doresc să devină muncitori sezonieri în Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

În căutarea unei explicații m-am adresat Consulatului României din Londra, doamnei Ministru al Muncii Mims Davies, și am înaintat o întrebare scrisă Comisiei Europene. Voi verifica informația cu ministrul Aurescu, urmând să revin aici cu clarificări imediat ce aflăm care este, de fapt, motivul pentru care românii trebuie să plătească, astăzi, 55 de lire mai mult decât alți cetățeni europeni pentru același serviciu.

Nu trebuie să acceptăm astfel de măsuri, la prima vedere clar discriminatorii, mai ales în contextul în care muncitorii românii sunt un aport substanțial pentru economia britanică. Ei mențin în viață sectoare importante, iar în timpul pandemiei mulți au fost în prima linie de risc. Felul în care sunt răsplătiți acum nu este tocmai cel mai corect”, scrie Pîslaru.

ADVERTISEMENT

Cât plătesc românii în plus pentru obținerea vizei

O simplă verificare a site-ului oficial al guvernului britanic ne arată clar că aceste costuri pentru viză se ridică la 244 de lire.

Potrivit oficialităților din Regat, acest preț va fi redus automat cu 55 de lire pentru cetățenii din următoarele țări: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Luxembourg, Malta, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia și Turcia.

Așadar, nu și pentru cetățenii din România. Dragoș Pîslaru a anunțat că va verifica informația și cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

ADVERTISEMENT