News

Taximetriștii din Capitală, amenințați de venirea șoferilor nepalezi pe salarii mai mici. „Experiența în trafic și familiarizarea cu orașul sunt aspecte esențiale”

Statul a decis aducerea străinilor în România pentru a face taximetrie și Bolt/Uber. Reprezentanții șoferilor sunt, însă, nemulțumiți
24.03.2025 | 17:07
Taximetristii din Capitala amenintati de venirea soferilor nepalezi pe salarii mai mici Experienta in trafic si familiarizarea cu orasul sunt aspecte esentiale
Străinii din țări non-UE pot veni în România pentru a face taximetrie / sursa: colaj Fanatik, Freepik
ADVERTISEMENT

După ani de așteptare, acum este posibilă aducerea cetățenilor străini din țări non-UE pentru a face taximetrie în România. Deși reprezentanții șoferilor profesioniști au cerut această măsură, ei invocă diverse probleme. Printre ele se numără siguranța clienților.

Statul a decis aducerea străinilor pentru a face taximetrie în România

Sistemul care permite aducerea cetățenilor străini pentru a fi șoferi de taxi, Uber/Bolt a fost introdus în România. Se insista asupra acestui lucru de circa cinci ani. Motivul invocat a fost lipsa de șoferi profesioniști și presiunea suferită de industria transportului. Dificultăți au existat pe piață și după apariția firmelor de transport alternativ ca Uber/Bolt.

ADVERTISEMENT

Așadar, s-a recomandat aducerea cetățenilor străini din țări slab dezvoltate unde se vorbește limba engleză la nivel comunicațional. Printre ele se numără Filipine, Sri Lanka sau Nepal. Mii de străini au fost deja aduși în țară pentru a conduce TIR-uri.

„Salutăm această decizie și suntem de părere că doar prin importul de forță de muncă străină poate fi rezolvat deficitul acut de forță de muncă cu care ne confruntăm în România. Doar pentru a avea asupra contextului în care ne aflăm, agenția Work From Asia aduce în țară anul acesta aproximativ 3000 de șoferi de TIR din Filipine, pentru a acoperi deficitul existent”, a transmis Yosef Gavriel Peisakh, General Manager WORK FROM ASIA, una dintre cele mai importante agenții de recrutare și plasare a personalului străin în România, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Într-un final, sistemul a fost adoptat și au fost decise și modificările necesare care să permită acest lucru. Totul se va întâmpla, însă, doar în București momentan. Ne referim la metodele prin care cetățenii străini își pot procura permisul și atestatul necesar pentru a face taximetrie.

De ce sunt nemulțumiți reprezentanții taximetriștilor

Cu toate acestea, reprezentanții taximetriștilor consideră că, deși numărul taximetriștilor se va mări, gradul de pericol la care vor fi expuși clienții va crește și el. Și asta pentru că lipsa cunoștințelor referitoare la străzi, repere și trasee pot cauza prejudicii. Șoferii străini nu cunosc orașul, astfel că procesul de transport poate fi îngreunat. În cazuri grave, pot apărea și accidente.

ADVERTISEMENT

„Orice modificare legislativă privind activitatea de taximetrie trebuie să asigure respectarea cadrului legal existent, menținerea standardelor de siguranță și calitate a serviciului, precum și protecția drepturilor și intereselor șoferilor autorizați din România. Din punctul nostru de vedere, această decizie are un impact negativ asupra clienților care aleg să folosească serviciul de taxi. Riscul crescut de accidente, precum și necunoașterea străzilor, adreselor și a punctelor de interes din oraș de către șoferii străini. Acestea pot duce la o scădere a calității serviciului și la situații neplăcute pentru pasageri. Siguranța trebuie să fie o prioritate, iar experiența în trafic și familiarizarea cu orașul sunt aspecte esențiale pentru un șofer de taxi profesionist”, explică Cristian Coman, președintele Asociației Șoferilor de Taxi București – Ilfov.

ADVERTISEMENT

Lipsa permiselor de conducere, o problemă importantă

Un alt lucru invocat în problematica aducerii străinilor pentru a face taximetrie în România se referă la faptul că aceștia nu dețin permise de conducere românești de cel puțin doi ani, așa cum cere legislația internă pentru a transporta persoane. Se cere ca și în cazul cetățenilor aduși din țări non-UE să se aplice aceeași regulă. Mai exact, aceștia ar trebui să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere românesc, să îl dețină cel puțin doi ani, iar apoi să susțină examenul de atestare pentru a deveni șoferi profesioniști.

„În prezent, pentru a putea face transport de persoane în regim de taxi, un șofer trebuie să aibă cel puțin doi ani de experiență în condus. Considerăm că același principiu ar trebui aplicat și în cazul cetățenilor străini. Adică să poată obține atestatul de taxi doar după ce au deținut un permis de conducere românesc timp de cel puțin doi ani. Acest criteriu ar asigura un nivel minim de pregătire și adaptare la legislația rutieră și la specificul traficului din România”, mai afirmă reprezentantul taximetriștilor din București – Ilfov, pentru FANATIK.

Condiții de obținere a permisului de conducere

Această problemă a ridicat-o și Yosef Gavriel Peisakh, care susține că doar câteva țări permit preschimbarea permisul de conducere emis în țara de origine cu un permis european. Nepal, Sri Lanka și Vietnam nu se află pe listă, însă Filipine, da.

„În conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, există o listă de state ai căror cetățeni au dreptul de a preschimba permisele de conducere emise în țara de origine cu un permis european, fără a fi necesară susținerea unui nou examen. State precum Nepal, Sri Lanka și Vietnam nu sunt incluse în această convenție, singura excepție fiind Filipine. Astfel, cetățenii proveniți din țările care nu figurează pe această listă trebuie fie să dețină deja un permis de conducere emis de un stat inclus în convenție, fie să obțină un permis de conducere european prin parcurgerea întregului proces de examinare conform legislației în vigoare”, explică managerul WORK FROM ASIA.

Probleme economice după aducerea străinilor pentru a face taximetrie în România

Cristian Coman vorbește și despre impactul economic produs de aducerea străinilor pentru a fi taximetriști în România. El susține că s-ar putea produce dezechilibre serioase pe piața locală care să îi afecteze pe șoferii români autorizați. De asemenea, ar putea apărea fenomenul de concurență neloială odată cu importul forței de muncă.

„Pe de altă parte, trebuie analizat impactul unei astfel de măsuri asupra pieței locale de taximetrie, astfel încât să nu se creeze dezechilibre care să afecteze șoferii deja autorizați și să nu se favorizeze concurența neloială. Există riscul ca patronii de flote sau operatorii de taxi să prefere angajarea șoferilor străini în detrimentul forței de muncă autohtone, având în vedere că aceștia ar putea accepta salarii mai mici. Această situație ar putea duce la o concurență neloială, afectând șoferii români, care s-ar vedea în imposibilitatea de a mai practica această „meserie” în condiții echitabile”, mai susține președintele Asociației Șoferilor de Taxi București – Ilfov.

Avantajele șoferilor de taxi străini

Despre impact economic vorbește și economistul Adrian Negrescu, însă în termeni pozitivi. Acesta susține că totul depinde de cerere și ofertă. Astfel, importul de străini nu ar crea dezechilibre atât de mari pe piață pe cât arată temerile celor din domeniu.

„Există o cerere semnificativă de forță de muncă pe piața serviciilor de transport. Inclusiv Germania a modificat regulile în baza cărora pot avea acces la licențe acești șoferi. Cred noi am putea avea de câștigat. Din perspectiva extinderii serviciilor, costurilor aferente acestor activități și a legalizării a mare parte din afaceri. Să nu ne facem că nu vedem că inclusiv în zona taximetrie se practică, în continuare, evaziunea fiscală. Sunt foarte mulți șoferi care nu au toate acreditările necesare.

Motiv pentru care această măsură nu face altceva decât sa susțină firmele corecte, cele care au nevoie de forță de muncă și care sunt dispuse sa plătească niște angajați așa cum prevede legea. Totul ține de cerere și ofertă. De oferta de forță de muncă și de cererea de servicii. Nu cred că se va ajunge la o scădere a salariilor pentru cei care vin să lucreze în acest domeniu. Și asta pentru că necesarul de forță de munca este cu mult mai mare decât oferta”, declară Adrian Negrescu pentru FANATIK.

Cum se schimbă procesul de obținere a autorizației de transport persoane

Începând cu 28 martie, cetățenii străini care vor să devină taximetriști în România pot da examenul adaptat mediului din care provin. Mai exact, examinarea pentru obținerea CPI (Calificare Profesională Inițială) va putea fi susținută și în limba engleză. Chestionarele în limba engleză pentru certificarea CPI marfă/persoane, conducător auto taxi/conducător auto în regim de închiriere și viză taxi/viză închiriere vor fi publicate curând de Autoritatea Rutieră Română.

Și examinarea teoretică în sistemul informatic va avea loc fie în limba română, fie în limba engleză. Asta în funcție de limba în care cetățenii străini au urmat cursul de pregătire profesională periodică. Examinarea practică va avea loc, de asemenea, în limba română sau engleză și doar în București. Există, chiar și așa, reticențe cu privire la gradul de promovabilitate a acestor testări.

„În prezent există o serie de condiții pentru obținerea permisului de conducere european de către cetățenii străini. De exemplu, examenul de atestat pentru conducerea autovehiculelor poate fi susținut în limba engleză, însă acest fapt nu implică automat posibilitatea tuturor cetățenilor străini de a-l susține și de a obține un permis de conducere valabil pe teritoriul Uniunii Europene”, spune Yosef Gavriel Peisakh.

Și Adrian Negrescu împărtășește ideea că nu mulți străini ar obține atestatul. „Chiar dacă am importa 10-15 mii de oameni pentru aceste servicii, o mică parte din ei ar trece cu brio de examenele de licență pentru a putea practica taximetria în România”.

Certificatul de calificare profesională inițială (CPI) trebuie actualizat periodic printr-un Certificat de calificare profesională continuă (CPC). Acest lucru este obligatoriu pentru toți conducătorii auto din orice stat membru UE pentru a-și putea exercita ocupația.

Tags: