Video

Chemi taxiul şi te ia… avionul! Cum o să te poţi deplasa de la Bucureşti la mare cu maşina zburătoare!

Peste doar câţiva ani, se pare că vom chema taxiuri aeriene Uber! Compania a semnat un parteneriat cu NASA. Unde vor fi testate taxiurile aeriene!
10.11.2017 | 12:48
Chemi taxiul si te ia avionul Cum o sa te poti deplasa de la Bucuresti la mare cu masina zburatoare
ADVERTISEMENT

Taxiurile zburătoare, tot mai aproape de realitate! Compania Uber a anunţat că a încheiat un parteneriat cu NASA pentru a dezvolta taxiuri zburătoare, despre care spune că vor fi economice şi vor zbura la joasă altitudine, relatează AFP.

Compania a mai anunţat că Los Angeles va fi adăugat altor două locuri pilot deja anunţate, Fort Worth (Texas) şi emiratul Dubai, pentru acest program numit UberAir. Metropola californiană ar putea deci în curând să arate ca în imaginile din filmul regizorului Ridley Scott “Blade Runner”, cu taxiuri zburătoare care să evite ambuteiajele sale epice. Împreună cu California, Texas este statul american cu cele mai multe automobile.

ADVERTISEMENT

Taxiurile aeriene vor decola vertical

“Participarea Uber la proiectul de gestionare a traficului vehiculelor fără pilot — drone — ale NASA ar urma să ajute societatea să-şi atingă obiectivul de a demara zborurile UberAir în mai multe oraşe americane până în 2020”, explică un comunicat.

Uber vrea “să exploreze alte posibilităţi de colaborare cu NASA care vor juca un rol important în deschiderea noilor pieţe de mobilitate aeriană”. Primele zboruri demonstrative sunt prevăzute să aibă loc în 2020 şi trecerea la faza comercială în 2023, având în vedere faptul că Jocurile Olimpice din 2028 ar urma să aibă loc la Los Angeles.

ADVERTISEMENT

Zborurile se vor face iniţial cu pilot, deşi acestea ar putea deveni automatizate în viitor, a precizat Matthew Wing, un purtător de cuvânt. “În cadrul proiectului său Elevate, Uber intenţionează să lanseze în circulaţie o reţea de mici vehicule aeriene electrice în mai multe oraşe din întreaga lume pentru a le permite oamenilor să împartă zboruri în zone urbane dens populate”, a adăugat Uber în comunicatul său.

Taxiurile aeriene vor proteja mediul

Aparatele de zbor cu decolare şi aterizare verticală (VTOL) “sunt diferite de elicoptere pentru că sunt mult mai silenţioase, sigure şi abordabile şi protejează mai mult mediul”, dă asigurări compania în comunicat. Aceste dispozitive ar putea decola, ateriza şi se reîncărca pe o reţea de “vertiporturi (porturi verticale n.r.)”, instalate pe zonele de aterizare de pe clădiri prevăzute în prezent pentru elicoptere sau pe terenurile neutilizate din jurul ieşirilor de pe autostrăzi.

ADVERTISEMENT

Compania Uber a difuzat o înregistrare video în care poate fi văzută o utilizatoare comandând un Uber Air de pe telefon, aşa cum se întâmplă în cazul unei maşini, apoi urcând la ultimul etaj al unui imobil pentru a ajunge la un “Uber Skyport”. Apoi femeia îşi scanează telefonul pentru a urca în vehiculul care seamănă cu un hibrid între un elicopter şi o dronă.