News

Taxiurile aeriene, proiect pe masa Primăriei Capitalei. Când ar putea cetățenii să zboare cu drone-taxi

Așa-numitele drone-taxi ar putea deveni realitate în anii viitori și în București. Pe masa Primăriei Capitalei se află un proiect privind dezvoltarea mobilității aeriene urbane.
03.02.2023 | 20:27
Taxiurile aeriene proiect pe masa Primariei Capitalei Cand ar putea cetatenii sa zboare cu dronetaxi
Bucureștenii ar putea zbura, în viitor, cu așa-numitele drone-taxi. Primăria Capitalei vrea să dezvolte mobilitatea aeriană. Sursa foto (ilustrativ): hepta.ro
ADVERTISEMENT

Deși în prezent pare un proiect SF, mobilitatea aeriană a oamenilor și a mărfurilor este un proiect care poate prinde viață și în România.

Bucureștenii ar putea zbura, în viitor, cu așa-numitele drone-taxi. Primăria Capitalei vrea să dezvolte mobilitatea aeriană

La începutul acestui an, Uniunea Europeană a anunțat că taxiurile aeriene ar putea deveni realitate în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Forul de la Bruxelles și producătorii de drone vor să implementeze această mobilitate la scară largă.

În România au început deja să se facă primii pași în acest domeniu. Primăria Capitalei a anunțat că va colabora cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Aerospaţială ”Elie Carafoli” (INCAS), pentru dezvoltarea mobilității aeriene urbane.

ADVERTISEMENT

Vorbim de un concept care are ca țintă folosirea în mod eficient a spațiului aerian al orașelor pentru transport atât pentru pasageri cât și pentru mărfuri.

Încă mai sunt multe lucruri de pus la punct până la îndeplinirea unui astfel de deziderat. Pentru a materializa conceptul denumit ”Urban Air Mobilily” este nevoie de tehnologii de dezvoltare ale vehiculelor cu decolare și aterizare verticală.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie uitată infrastructura, precum vertiporturi, un aeroport dedicat dronelor taxi și celor de livrare.

Potrivit Antena 3, un proiect de hotărâre în acest sens va fi dezbătut în şedinţa de marţi, 7 februarie, a Consiliului General al Capitalei.

ADVERTISEMENT

Trei orașe din România, participante la misiunea ”100 de oraşe inteligente”

Comisia Europeană (CE) a desemnat 100 de oraşe din Uniunea Europeană care vor participa la misiunea pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei.

Uniunea Europeană vrea să pună în aplicare aceste soluții până în anul 2030. Orașele din România selecționate sunt: Bucureşti, Suceava şi Cluj-Napoca.

Mobilitatea Aeriana Urbană (Urban Air Mobility) este un concept inovativ care îşi propune să folosească în mod eficient spaţiul aerian al oraşelor pentru a le oferi cetăţenilor soluţii inteligente de transport şi comunicare.

Pe măsură ce transportul urban tinde a folosi tot mai mult spaţiul aerian, o nouă direcţie în dezvoltarea durabilă a oraşelor devine posibilă.

Urban Air Mobility se doreşte a fi un sistem integrat de transport aerian pentru pasageri şi pentru mărfuri în zonele urbane, care poate contribui în mod decisiv la implementarea cu succes a sistemelor de mobilitate urbană multimodală. (…)

Dezvoltarea şi implementarea soluţiilor Urban Air Mobility se vor realiza prin implicarea unor instituţii importante din domeniul aerospaţial autohton şi nu numai”, prevede documentul CE.

ADVERTISEMENT
Tags: