News

Teoria transmiterii coronavirusului de la lilieci la oameni, demonstrată de o descoperire din Rusia. “Poate infecta celulele umane”

Cercetătorii au descoperit la liliecii din Rusia un coronavirus capabil să infecteze celulele umane. Acest lucru demonstrează că teoria trecerii coronavirusului de la liliac la om este viabilă.
09.12.2021 | 13:01
Teoria transmiterii coronavirusului de la lilieci la oameni demonstrata de o descoperire din Rusia Poate infecta celulele umane
ADVERTISEMENT

Potrivit savanților americani, Khosta-2, un coronavirus care infectează liliecii mici cu potcoavă din Rusia se poate uni cu versiunea umană a proteinei ACE2, infectând celulele umane, informează agenția rusă de presă TASS.

Rezultatele cercetării au fost publicate într-un articol postat în biblioteca electronică bioRxiv.

ADVERTISEMENT

Prima descoperire la lilieci din afara Asiei de Sud-Est și de Est

Un grup de microbiologi condus de Michael Letko, de la Universitatea din Pullman, Washington, SUA, a descoperit prima dovadă a existenței coronavirusurilor periculoase pentru oameni în populațiile de animale din afara Asiei de sud-est și de est.

Cercetătorii au făcut descoperirea în timp ce analizau mostre de biofluide prelevate de la liliecii ruși cu potcoavă.

ADVERTISEMENT

„Am studiat două coronavirusuri la liliecii de talie mică (microchiroptere) care infectează liliecii (chiroptere) în Rusia. S-a dovedit că unul dintre coronavirusuri se poate lega de receptorul uman ACE2 pentru a pătrunde în celulele umane. Descoperirea acestui virus a indicat pentru prima oară faptul că există coronavirusuri, teoretic capabile să infecteze oamenii, care circulă în populațiile de animale și în afara Asiei”, arată autorii studiului.

Modul în care a apărut și s-a transmis la oameni SARS-CoV-2 încă reprezintă subiect de dezbatere în comunitatea științifică mondială care a generat dispute între marile puteri.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință cred că primele forme de coronavirus au început să se răspândească la mijlocul secolului trecut printre liliecii din Asia de est.

Elucidarea istoriei evoluției SARS-CoV-2 a devenit și mai complicată după ce în ultimul an au fost depistate urme de anticorpi generați de SARS-CoV-2 sau un virus similar cu acesta în probe de sânge uman prelevate cu mult înainte de izbucnirea pandemiei.

ADVERTISEMENT

O descoperire „fascinantă și terifiantă“

Ipoteza științifică a originii naturale a SARS-CoV-2 și a transmiterii sale de la lilieci la oameni este confirmată și de cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris. Aceștia au indentificat mai multe virusuri foarte apropiate de SARS-CoV-2 la lilieci din nordul Laosului și capabile să infecteze oamenii fără să treacă printr-un animal intermediar, relatează Nature.

David Robertson, virusolog la Universitatea din Glasgow, Scoția, a catalogat descoperirea drept „fascinantă și terifiantă“.

Concluziile studiului pot fi consultate gratuit pe platforma științifică Research Square, însă acestea vor trebui să treacă printr-un proces de evaluare al altor cercetători înainte de a fi publicate de un jurnal științific.

Pentru a înţelege mai bine evoluţia virusului SARS-CoV-2 şi originile sale, savanții de la Institutul Pasteur din Paris, Institutul Pasteur din Laos şi Universitatea Naţională din Laos au luat parte la o misiune pe teren în nordul acestei ţări, între sfârşitul anului 2020 şi începutul anului 2021, unde au prelevat eşantioane de salivă, fecale și urină de la diverse specii de lilieci care trăiesc în peşteri calcaroase.

„Ideea de start era să încercăm să identificăm originea acestei epidemii”, a explicat Marc Eloit, directorul laboratorului de cercetare a noilor patogeni din cadrul Institutului Pasteur din Paris.

„Din diferite motive, care devin tot mai numeroase, suspectăm că anumiţi lilieci insectivori ar putea fi un rezervor al virusului”, a declarat Marc Eloit, directorul laboratorului de cercetare a noilor patogeni din cadrul Institutului Pasteur din Paris.

Ipotezele care pot explica veriga lipsă

Analizele efectuate la Institutul Pasteur au arătat că secvenţele de virusuri găsite la lilieci sunt aproape identice cu cele ale virusului SARS-CoV-2. Cercetătorii au putut să demonstreze capacitatea acelor secvenţe de a permite virusului să pătrundă în celulele umane.

Savanții au observat, însă, că virusurile studiate nu aveau „factorul furină” prezent în SARS-CoV-2, o funcţie care activează proteina Spike, permiţându-i virusului să pătrundă mai uşor în celulele umane şi care condiţionează intensitatea patogenă a virusului.

Marc Eloit spune că mai multe ipoteze ar putea explica această verigă lipsă: „Poate că un virus non-patogen a circulat mai întâi la om înainte de a suferi o mutaţie. Sau poate că un virus foarte apropiat de virusurile identificate deţine acel factor furină, dar noi nu l-am găsit încă.“

Expertul francez a mai spus că noul studiu reprezintă o descoperire majoră în ce priveşte identificarea originii SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT