News
notix pixel id

Te-au prins fără bilet? Uite ce NU au voie să-ţi facă controlorii RATB şi ce drepturi ai

În Bucureşti, mersul fără bilet, poate fi considerat un adevărat sport extrem mai ales dacă în drumul celui care vrea să meargă gratuit apar controlorii. Dar care sunt drepturile unui...
15.03.2015 | 13:33
Te-au prins fără bilet? Uite ce NU au voie să-ţi facă controlorii RATB şi ce drepturi ai
ADVERTISEMENT

În Bucureşti, mersul fără bilet, poate fi considerat un adevărat sport extrem mai ales dacă în drumul celui care vrea să meargă gratuit apar controlorii. Dar care sunt drepturile unui cetăţean prins fără bilet?

Controlorii RATB pot chema poliţia dacă cei prinşi fără bilet sunt violenţi sau nu se legitimează

Controlorii RATB colaborează cu Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi astfel agenţii de control RATB sunt instruiţi ca, în anumite situaţii, să solicite sprijinul forţelor de ordine, la apelul de urgenţă 112. Odată veniţi, oamenii legii au dreptul să legitimeze pe oricine şi să ia măsurile cuvenite.

ADVERTISEMENT

Au voie controlorii să te legitimeze?

În conformitate cu H.C.G.M.B nr. 156/2001 cu modificări şi completări ulterioare, călătorul este obligat să prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate. Conducerea RATB atenţionează că agentul de control nu este împuternicit să ceară călătorului să îi prezinte conţinutul personal al genţii. Cu alte cuvinte dacă îi spui că nu ai buletinul la tine, controlorul va trebui să te creadă pe cuvânt şi nu are dreptul să te percheziţioneze.

Au voie controlorii RATB să te închidă în mijlocul de transport în comun şi să nu te lase să cobori?

ADVERTISEMENT

Legea spune clar că activitatea de control se desfăşoară în mijlocul de transport, unde se întocmeşte şi procesul-verbal de contravenţie sau se eliberează suprataxa de călătorie, după caz. Astfel, călătorul rămâne în vehicul până la încheierea procesului-verbal sau până la achitarea suprataxei. ATENŢIE! Orice retinere durează mai mult de 30 de minute, se transformă automat in privare de liberate şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal.

Controlorii sunt obligaţi să poarte uniformă

Directorul Comercial al RATB, Dragoş Zaharia a declarat pentru B365.ro că angajaţii corpului de control trebuie să poarte obligatoriu o uniformă: “Controlorii trebuie să aibe o uniformă albastru-bleumarin închis şi cămaşa bleu. În momentul în care fac controlul ei trebuie să prezinte câteva elemente de identificare: delegaţie şi insignă. De regulă au şi o aparatură specifică (cititorul portabil de carduri)”.

ADVERTISEMENT

Controlorii nu au voie să te umilească

Controlorii nu au dreptul să abuzeze verbal călătorii chiar, indiferent dacă au sau nu bilet. Mai mult, aceştia nu au voie să te intimideze, să ameninţe sau să îi înjosească în public pe cei prinşi fără tichet. Ei au doar dreptul să le ceară să se legitimeze celor prinşi fără bilet ca să le taie amenda.

Sursă: www.libertatea.ro

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri