News

Te vaccinezi și câștigi 1 milion de dolari! Statul care pune la bătaie acest premiu fabulos

14.05.2021 | 15:16
Te vaccinezi si castigi 1 milion de dolari Statul care pune la bataie acest premiu fabulos
Te vaccinezi și câștigi 1 milion de dolari! Statul care pune la bătaie acest premiu fabulos Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Te vaccinezi și câștigi! Asta se întâmplă în statul Ohio, care pune la bătaie câte un premiu de 1 milion de dolari la cinci tombole săptămânale.

Te vaccinezi și câștigi 1 milion de dolari! Statul care pune la bătaie acest premiu fabulos

Campania de vaccinare stagnează, în multe țări ale lumii. Asta și pentru că ezitarea vaccinală a atins un procent semnificativ al populației, iar cei care și-au dorit să se imunizeze au făcut-o.

ADVERTISEMENT

Guvernatorul statului american Ohio are o întrebare pentru locuitori: Ați face vaccinul pentru un milion de dolari?

Mike DeWine a anunțat miercuri că, în următoarele cinci săptămâni, statul va extrage numele a cinci persoane din registrul său de rezidenți care au primit cel puțin o doză și le va acorda 1 milion de dolari fiecăruia.

ADVERTISEMENT

Loteria va fi finanțată din fondurile federale de ajutor pentru combaterea coronavirusului, a anunțat DeWine.

„Știu că unii ar putea spune: ‘DeWine, ești nebun!’ ”, a scris guvernatorul republican pe Twitter. „’Această idee a ta este o risipă de bani.’ Dar în acest moment al pandemiei, când vaccinul este ușor disponibil pentru oricine dorește, risipa este o viață pierdută din cauza COVID-19.”

ADVERTISEMENT

În plus față de loteriile cu premii de 1 milion de dolari, DeWine a anunțat că, pentru a stimula copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani să se vaccineze, statul va extrage numele unui copil vaccinat care va primi o bursă universitară completă de patru ani la o universitate de stat – inclusiv taxe pentru cameră, masă și cărți.

Loteria din Ohio este unul dintre multele stimulente cu ajutorul cărora oficialii speră că vor stimula cererea tot mai mică de vaccinuri COVID-19.

ADVERTISEMENT

Stimulente oferite în alte state americane

Guvernatorul din Virginia de Vest, Jim Justice, a declarat că statul va acorda tinerilor rezidenți care se vaccinează obligațiuni de economii de 100 USD, Maryland oferă 100 de dolari angajaților din sistemul public care se imunizează, iar New Jersey oferă rezidenților vaccinați o bere gratuită.

Stimulentele au atras reacții mixte. În timp ce unii au lăudat eforturile de a crește ratele de vaccinare, alți experți în sănătate au pus sub semnul întrebării accentul pe oferirea de stimulente celor care ezită în loc de a elimina obstacolele cu care se confruntă persoanele de culoare cu venituri reduse care doresc vaccinul, dar nu au putut să îl acceseze.

Aproximativ 30 de milioane de adulți americani intră în această din urmă categorie, conform unei estimări a recensământului SUA. Unii nu sunt în măsură să se îndepărteze de responsabilitățile profesionale și familiale suficient de mult timp pentru a obține vaccinul și pentru a-și reveni de efectele secundare.

Alții se confruntă cu bariere lingvistice sau nu sunt siguri de modul de utilizare a sistemelor online pentru a se înscrie sau nu au mijloacele de transport pentru a ajunge la și de la programări.

Persoanele vârstnice și persoanele cu dizabilități care nu pot părăsi domiciliul s-au confruntat și cu dificultăți în obținerea unui vaccin.

Pentru a face față unor astfel de obstacole, administrația Biden a alocat 6 miliarde de dolari pentru centrele de sănătate care deservesc comunitățile cu venituri mici. În această săptămână, administrația a anunțat fonduri suplimentare pentru ca guvernele locale și tribale să se orienteze către extindere și un plan pentru a oferi transport gratuit către centrele de vaccinare.

Coreea de Sud ia în calcul oferirea de stimulente celor ce se vaccinează

Guvernul din Coreea de Sud ia în considerare oferirea de stimulente persoanelor care sunt complet vaccinate împotriva coronavirusului, ca mijloc de a încuraja cetățenii să participe activ la programul de vaccinare.

Dar experții susțin că stimulentele ar trebui să fie însoțite de mai multe măsuri de sprijin în caz de posibile efecte secundare.

Începând cu 5 mai, autoritățile sanitare au permis persoanelor complet vaccinate să fie scutite de perioada de izolare obligatorie de două săptămâni după ce s-au întors din străinătate sau au intrat în contact strâns cu un pacient cu virus.

Marți, Ministerul de Interne și Siguranță a declarat că are în vedere relaxarea măsurilor de distanțare socială pentru persoanele imunizate.

Persoanele imunizate vor putea fi exceptate de la interdicția asupra adunărilor de cinci sau mai multe persoane, precum și de la limitarea orarului de funcționare a afacerilor, după ce proprietarul este complet vaccinat, a declarat ministrul de Interne Jeon Hae-cheol.

O altă măsură luată în considerare de autorități este obligativitatea „concediului de vaccinare” la toate întreprinderile, oferind astfel oamenilor suficient timp pentru a-și reveni după potențialele reacții adverse.

Serbia oferă bani celor care se vaccinează în luna mai

Președintele Serbiei a anunțat miercuri că țara sa va plăti fiecărui cetățean care primește o doză de vaccin contra COVID înainte de sfârșitul lunii mai.

Serbia a cumpărat milioane de doze – de la firme occidentale, precum și din China și Rusia – și a devenit în scurtă vreme un centru regional de vaccinare atunci când a oferit străinilor șansa de a fi inoculați.

Cu toate acestea, după vaccinarea completă a aproximativ 1,3 milioane din cei șapte milioane de oameni, campania a început să se oprească.

“Toți cei care au primit vaccinul până la 31 mai vor primi 3.000 de dinari (25 de euro, 30 de dolari)”, a declarat președintele Aleksandar Vucic presei locale, adăugând că se așteaptă ca trei milioane să fie vaccinați până la sfârșitul lunii.

Vucic a spus că țara vrea să „recompenseze persoanele care au dat dovadă de responsabilitate”, relatează France24.

El a adăugat însă că angajații din sistemul public care nu au fost vaccinați nu vor primi concediu plătit dacă vor contracta virusul.

România nu ia în calcul stimulente financiare, nici de altă natură

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, afirma în urmă cu o săptămână că nu se discută despre stimulente financiare care să fie acordate celor care se vaccinează anti-COVID, ci doar ca măsurile de relaxare să fie „mai multe pentru cei vaccinaţi”.

„În momentul acesta, despre stimulente financiare nu am ajuns să discutăm la nivelul Guvernului, cred că cel mai bun stimulent este tocmai această linişte şi faptul că putem să avem grijă de ceilalţi şi de noi înşine dacă ne vaccinăm.

Practic, principiul de la care pornim atunci când discutăm despre măsurile de relaxare este ca aceste măsuri de relaxare să fie mai multe pentru persoanele vaccinate”, a declarat Ioana Mihăilă.

De atunci însă lucrurile s-au mai schimbat puțin, în sensul că joi președintele Klaus Iohannis a anunțat măsuri de relaxare pentru toată lumea, nu doar pentru persoanele imunizate, ceea ce pune și mai mult sub semnul întrebării succesul campaniei naționale de vaccinare.

ADVERTISEMENT