News

Țeapă uriașă pentru mai mulți români. S-au trezit datori vânduți, deși nu făcuseră împrumuturi

Țeapă uriașă pentru mai mulți români, care s-au trezit datori vânduți, deși nu făcuseră niciun împrumut la nicio bancă sau instituții IFN.
10.04.2023 | 08:57
Teapa uriasa pentru mai multi romani Sau trezit datori vanduti desi nu facusera imprumuturi
Țeapă uriașă pentru mai mulți români. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Țeapă uriașă pentru mai mulți români, care s-au trezit datori vânduți. Totul, după ce o angajată a unei instituții de tip IFN (financiar-nebancară) a reușit să fure aproape 1.2 milioane de lei, într-o schemă complexă care a ținut mai bine de patru ani.

Țeapă uriașă pentru mai mulți români

Femeia lua împrumuturi pe bandă rulantă folosindu-se de datele de identitate a peste 100 de persoane, fără ca nimeni să știe ce se întâmplă. Banii au fost folosiți de femeie în scop personal, conform polițiștilor. Ancheta a început în 2019, moment în care la Poliție au început să curgă plângerile și reclamațiile.

ADVERTISEMENT

Astfel s-a aflat că Monica Maria S. fura bani încă din 2016, lucrând la sediul unei companii de tip IFN din Bicaz. A profitat de faptul că avea printre atribuții creditarea, gestionarea și colectarea ratelor aferente creditelor contractate de către clienți și a făcut bani cu ajutorul datelor a 115 persoane diferite.

Ce făcea, mai exact, femeia, conform Ziare.com? Se pare că aceasta avea mai multe metode. Prima ar fi cea prin care încheia contracte de împrumut, însă când mergea să colecteze ratele prefera să-și pună în buzunar acești bani. O altă metodă era încheierea de contracte fictive în numele altor persoane, folosindu-se de datele personale ale victimelor. Mai mult, femeia devenise creativă și inventa diverși angajatori sau alte date, pentru a obține fără probleme creditele.

ADVERTISEMENT

Banii îi ajungeau femeii în buzunare, fiind vorba de un prejudiciu de peste 1.4 milioane de lei dacă e să luăm în considerare și dobânzile nereturnate. Oamenii legii au recuperat suma de 234.168 de lei, însă aproape 1.2 milioane de lei nu au mai fost recuperați. ”Femeie este acuzată acum de delapidare, fals, uz de fals și înșelăciune”, transmit autoritățile. Cazul nu a primit momentan un prim termen de judecată, însă Monica Maria S. nu s-a prezentat până acum la sediul Poliției atunci când a fost citată.

Un caz similar era înregistrat în urmă cu mai multe luni la o bancă puternică din România. Acolo, o funcționară a furat, împreună cu un complice, peste 1.3 milioane de lei din conturile clienților săi. ”Trimiterea în judecată a inculpatului P.P.G. în vârstă de 44 de ani pentru săvârşirea în calitate de autor, a infracţiunilor de:

ADVERTISEMENT

Acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată (13 acte materiale); efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată (27 acte materiale); spălarea banilor; în calitate de instigator, a infracţiunilor de: uz de fals, fals în declaraţii, participaţie improprie la fals intelectual”, au transmis autoritățile, printr-un comunicat oficial.

Procurorii au constatat același lucru și pentru inculpata B.F. ”B.F. în vârstă de 37 de ani pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, şi acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (12 acte materiale).

ADVERTISEMENT

În fapt, s-a reţinut că inculpata B.F., în perioada 12.11.2019 – 18.03.2020, folosindu-se de calitatea sa de funcţionar bancar, a accesat fără drept, după decesul clientului P.I., datele informatice aferente contului bancar al acestuia, utilizând aplicaţiile informatice ale băncii, aflând astfel conţinutul contului bancar precum şi datele de identitate ale clientului şi a transmis toate aceste date de identificare inculpatului P.P.G., cunoscând că acesta le va utiliza pentru a transfera în mod fraudulos sumele de bani din contul defunctului“, transmiteau procurorii, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: