News

Țeapă uriașă pentru românii care strâng, încă de pe acum, PET-uri pentru a primi câte 50 de bani în schimbul lor. Ce se va întâmpla, de fapt, după 30 noiembrie

Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea lansării Sistemului Garanţie-Returnare, ministrul Mediului face clarificări cu privire la tipul de ambalaje eligibile pentru acest program.
11.11.2023 | 15:08
Teapa uriasa pentru romanii care strang inca de pe acum PETuri pentru a primi cate 50 de bani in schimbul lor Ce se va intampla de fapt dupa 30 noiembrie
Ministrul Mediului a explicat cum funcţionează Sistemul Garanţie-Returnare Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

La sfârşitul acestei luni va avea loc lansarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) pentru preluarea ambalajelor returnabile, dar în rândul opiniei publice domneşte încă destulă confuzie cu privire la modul în care vor returna ambalajele şi banii pe care îi vor primi la schimb.

Cum funcţionează Sistemul Garanţie-Returnare

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a adus în această săptămână clarificări cu privire la tipul de ambalaje care pot fi returnate, avertizându-i în acelaşi timp pe români că nu este cazul să se apuce să strângă PET-uri în balcon.

ADVERTISEMENT

“Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon înainte de 30 noiembrie, pentru că niciun ambalaj de acest fel nu va genera cei 50 de bani acordaţi drept garanţie”, a declarat ministrul Fechet, care a subliniat că doar recipientele cu inscripția SGR vor genera această garanție de 50 de bani.

Ministrul Mediului este convins că SGR nu va avea probleme de funcţionare în România, iar cea mai mare provocare va fi legată de sistemul IT. Reprezentanții celor de la RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, l-au asigurat însă pe Mircea Fechet că totul va decurge conform planului de la 30 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Privitor însă la lucrurile care îl interesează strict pe cetăţean, ministrul Fechet este foarte clar: PET-urile vechi, dozele de aluminiu şi alte recipiente care ar putea fi adunate prin cămară sau prin balcon nu vor avea nicio valoare şi ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracţiei reciclabile şi duse la punctele de colectare.

Mircea Fechet anticipează şi cum vor fi primele zile după 30 noiembrie, când se va lansa oficial SGR. “Pe măsură ce producătorii pun pe piaţă noile produse şi pe măsură ce se epuizează vechile stocuri, bineînţeles că vor apărea pe raft ambalajele SGR.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, în prima săptămână (n.r – după 30 noiembrie), spre exemplu, ne aşteptăm să vedem pe rafturi doar acele produse care au termen de valabilitate mai mic de o săptămână şi care nu puteau fi produse decât în acel interval.

Pe măsură ce Sistemul Garanţie-Returnare va funcţiona, toate aceste stocuri de apă plată, apă minerală, bere, vin, băuturi răcoritoare vor fi uşor-uşor vândute şi pe raftul magazinelor vom vedea ambalajele SGR, cele pentru care vom plăti o garanţie de 50 de bani”, a explicat ministrul Mircea Fechet.

ADVERTISEMENT

Practic, după data de 30 noiembrie, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată de la un comerciant, dacă pe ambalaj se regăseşte inscripţia SGR. Ulterior, consumatorul care va duce ambalajul golit într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi va primi înapoi, pe loc, contravaloarea garanţiei plătite, fără să fie nevoit să prezinte bonul fiscal în baza căruia a achiziţionat respectiva băutură.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a...
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a străpuns urechea dreaptă: "Am auzit un şuierat, împuşcături"
Reacție uluitoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump: E în Pennsylvania...
Reacție uluitoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump: E în Pennsylvania și scuipă gloanțe!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
TRUMP a fost ÎMPUȘCAT! Anunț privind STAREA de SĂNĂTATE
TRUMP a fost ÎMPUȘCAT! Anunț privind STAREA de SĂNĂTATE
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Nunta în familia Hagi, după vechi obiceiuri. Ce tradiții neștiute au aromânii
Nunta în familia Hagi, după vechi obiceiuri. Ce tradiții neștiute au aromânii
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Tentativa de asasinare asupra lui Donald Trump marchează debutul unui nou capitol întunecat...
Tentativa de asasinare asupra lui Donald Trump marchează debutul unui nou capitol întunecat și periculos pentru politica americană | Analiză BBC
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”