News

Țeapă uriașă pentru românii care strâng, încă de pe acum, PET-uri pentru a primi câte 50 de bani în schimbul lor. Ce se va întâmpla, de fapt, după 30 noiembrie

Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea lansării Sistemului Garanţie-Returnare, ministrul Mediului face clarificări cu privire la tipul de ambalaje eligibile pentru acest program.
11.11.2023 | 15:08
Teapa uriasa pentru romanii care strang inca de pe acum PETuri pentru a primi cate 50 de bani in schimbul lor Ce se va intampla de fapt dupa 30 noiembrie
Ministrul Mediului a explicat cum funcţionează Sistemul Garanţie-Returnare Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

La sfârşitul acestei luni va avea loc lansarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) pentru preluarea ambalajelor returnabile, dar în rândul opiniei publice domneşte încă destulă confuzie cu privire la modul în care vor returna ambalajele şi banii pe care îi vor primi la schimb.

Cum funcţionează Sistemul Garanţie-Returnare

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a adus în această săptămână clarificări cu privire la tipul de ambalaje care pot fi returnate, avertizându-i în acelaşi timp pe români că nu este cazul să se apuce să strângă PET-uri în balcon.

ADVERTISEMENT

“Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon înainte de 30 noiembrie, pentru că niciun ambalaj de acest fel nu va genera cei 50 de bani acordaţi drept garanţie”, a declarat ministrul Fechet, care a subliniat că doar recipientele cu inscripția SGR vor genera această garanție de 50 de bani.

Ministrul Mediului este convins că SGR nu va avea probleme de funcţionare în România, iar cea mai mare provocare va fi legată de sistemul IT. Reprezentanții celor de la RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, l-au asigurat însă pe Mircea Fechet că totul va decurge conform planului de la 30 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Privitor însă la lucrurile care îl interesează strict pe cetăţean, ministrul Fechet este foarte clar: PET-urile vechi, dozele de aluminiu şi alte recipiente care ar putea fi adunate prin cămară sau prin balcon nu vor avea nicio valoare şi ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracţiei reciclabile şi duse la punctele de colectare.

Mircea Fechet anticipează şi cum vor fi primele zile după 30 noiembrie, când se va lansa oficial SGR. “Pe măsură ce producătorii pun pe piaţă noile produse şi pe măsură ce se epuizează vechile stocuri, bineînţeles că vor apărea pe raft ambalajele SGR.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că, în prima săptămână (n.r – după 30 noiembrie), spre exemplu, ne aşteptăm să vedem pe rafturi doar acele produse care au termen de valabilitate mai mic de o săptămână şi care nu puteau fi produse decât în acel interval.

Pe măsură ce Sistemul Garanţie-Returnare va funcţiona, toate aceste stocuri de apă plată, apă minerală, bere, vin, băuturi răcoritoare vor fi uşor-uşor vândute şi pe raftul magazinelor vom vedea ambalajele SGR, cele pentru care vom plăti o garanţie de 50 de bani”, a explicat ministrul Mircea Fechet.

ADVERTISEMENT

Practic, după data de 30 noiembrie, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată de la un comerciant, dacă pe ambalaj se regăseşte inscripţia SGR. Ulterior, consumatorul care va duce ambalajul golit într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi va primi înapoi, pe loc, contravaloarea garanţiei plătite, fără să fie nevoit să prezinte bonul fiscal în baza căruia a achiziţionat respectiva băutură.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
RUSIA a fost ATACATĂ! Prăpăd la 4.000 km de graniţă. Ucraina, lovitură fără...
RUSIA a fost ATACATĂ! Prăpăd la 4.000 km de graniţă. Ucraina, lovitură fără precedent
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!