Milioane de români fac cumpărături online, astfel că bărbatul din Suceava nu a fost excepție. Acesta a comandat o tabletă online, dar a primit prin curier un grătar. Comanda făcută de bărbatul în vârstă de 69 de ani a fost făcută pe 28 ianuarie, iar coletul i-a ajuns pe 6 februarie.
Suceveanul și-a dat seama că a fost înșelat, astfel că s-a dus la Poliție. “Cu ocazia cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că în data de 28.01.2025 persoana vătămată a efectuat o comandă prin intermediul aplicaţiei Facebook de pe pagina Rainry, pentru o tabletă Android Pro14 contra sumei de 280 lei, cu plata ramburs.
În data de 07.02.2024 prin intermediul firmei de curierat a primit la domiciliu coletul, iar după ce a achitat şi l-a deschis a constatat că a primit un grătar“, a precizat IPJ Suceava. Pentru că a comandat ”produsul” de pe un grup obscur de Facebook, evident bărbatul nu a mai avut cu cine să discute și să-și ceară banii înapoi sau să remedieze ”eroarea”.
În acest context, polițiștii din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au deschis în acest caz o anchetă penală pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. În urmă cu un an, în societatea românească circula metoda ”coletul”, prin care peste 3.500 de români au fost înșelați, iar infractorii au furat 200.000 de lei.
Indivizii trimiteau colete cu ramburs în țară, destinatarii le ridicau și le plăteau, după care își dădeau seama că în colet nu era nimic din ce comandaseră oamenii. Situația a ajuns rapid pe mâna polițiștilor, după ce păgubiții s-au plâns. O familia din Prahova povestea cum a plătit 70 de lei pentru un colet umplut cu cârpe.
“Am fost înștiințat că firma de curierat va livra un colet. Suma datorată era de 69,99 lei. Eu nu comandasem absolut nimic. Mi-am întrebat soția, gândindu-mă că poate a comandat ea ceva, însă nu. Am verificat firma expeditoare, iar aceasta apare având sediul în Pitești, cu data de înființare 6 octombrie 2022“, povestea la acea vreme păgubitul.
Ca și un paradox, escrocii trimiteau coletele aiurea la persoane care le ridicau deși nu comandaseră nimic. De fiecare dată oamenii se ”gândeau” că poate cineva din familie așteaptă un colet și plăteau o sumă de aproximativ 70 de lei pentru niște cârpe. Un bărbat a plătit de exemplu 70 de lei pentru o figurină cu Moș Crăciun.
”La sfârșitul lunii noiembrie, părinții mei, care au și o firmă, au primit la adresa societății un colet, care venise pe numele meu. Eu stau de mulți ani în Ploiești, însă ei au rămas în Brăila. Nu știu de unde respectiva firma deține aceste informații despre mine. M-au sunat să mă întrebe dacă nu cumva am făcut eu vreo comandă, însă le-am spus că nu.
Plata ramburs era de 70 de lei. Părinții mei au acceptat până la urmă coletul, date fiind și împrejurările. Când l-au deschis, surpriză. Era o figurină banală cu Moș Crăciun, care în realitate nu costă mai mult de câțiva lei”, povestea bărbatul în acel moment pentru Observatorul Prahovean. Această metodă a dat roade mai ales în perioada Black Friday, când milioane de români așteptau colete.