ADVERTISEMENT
News

Teatrul Național din Tirana, demolat cu buldozerele din ordinul premierului Albaniei. Soția președintelui, arestată – Update

Autor: Adrian Ilie | 17.05.2020 | 18:25
Teatrul Național din Tirana, demolat cu buldozerele din ordinul premierului  Albaniei. Soția președintelui, arestată - Update
Premierul Albaniei, Edi Rama/ Foto: Hepta

Autoritățile albaneze au început să demoleze Teatrul Național din Tirana după ce actorii și activiștii care încercau să salveze clădirea au fost îndepărtați cu forța, transmite Reuters.

ADVERTISEMENT

UPDATE 18.26: Printre protestatarii arestați de poliție se află și Monika Kryemadhi, soția președintelui Albaniei, Ilir Meta. Kryemadhi este parlamentar și conduce partidul Mișcarea Socialistă pentru Integrare.

Demolarea, începută înaintea unei decizii a Curții Constituționale

Efective mari de polițiști au venit dinainte de răsăritul soarelui și au îndepărtat pe membrii Alianței pentru Protejarea Teatrului  folosindu-se de gaze lacrimogene. Ulterior, buldozerele au început să distrugă clădirea. Un grup de manifestanți au încercat să oprească demolarea, ajungându-se la ciocniri cu poliția.

ADVERTISEMENT

37 de persoane au fost arestate, iar un polițist a fost spitalizat. Un manifestant a fost văzut cu răni  în zona capului,  alții reclamând intervenția brutală a forțelor de ordine.

Timp de mai bine de doi ani, actorii, activiștii și opoziția au încercat să oprească proiectul premierului socialist Edi Rama de a construi  un nou teatru în locul celui din patrimoniul național.

ADVERTISEMENT

Soarta clădirii, construită în 1939, a divizat societatea albaneză, mulți fiind furioși că premierul Rama s-a folosit de carantina provocată de epidemia de coronavirus pentru a limita proporțiile eventualelor proteste.

Edi Rama susține că edificul era avariat și că este nevoie de unul nou, modern, astfel că a continuat cu proiectele de construire a unei noi infrastructuri la Tirana, după ce a ridicat un nou stadion și o piață.

ADVERTISEMENT

Sunt aceeași oameni care se împotrivesc oricărui proiect în Tirana. Ei nu doresc dezvoltare, dar nu pot opri Tirana”, a spus Rama într-o postare pe Facebook.

Contestatarii proiectului susțin că exisăt suspiciuni de corupție deoarece proiectul de realizare a noului teatru a fost încredințat direct unui contractor preferat de guvern, la pachet cu alte edificii ce urmează să fie ridicate în Tirana.

ADVERTISEMENT

Președintele Albaniei, Ilir Meta, a contestat demolarea la Curtea Constituțională, însă aceasta încă nu s-a pronunțat. Meta a afirmat că demolarea este ”o crimă din punct de vedere legal, moral și constituțional.

Liderul Partidului Democratic, de opoziție, Lulzim Basha, a afirmat că distrugerea clădirii reprezintă totodată ”demolarea fundamentelor societății”.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!