Teatrul Național din Tirana, demolat cu buldozerele din ordinul premierului Albaniei. Soția președintelui, arestată – Update

Adrian Ilie   
în HotNews
17/05/2020, 18:25
Teatrul Național din Tirana, demolat cu buldozerele din ordinul premierului  Albaniei. Soția președintelui, arestată – Update
Premierul Albaniei, Edi Rama/ Foto: Hepta

Autoritățile albaneze au început să demoleze Teatrul Național din Tirana după ce actorii și activiștii care încercau să salveze clădirea au fost îndepărtați cu forța, transmite Reuters.

UPDATE 18.26: Printre protestatarii arestați de poliție se află și Monika Kryemadhi, soția președintelui Albaniei, Ilir Meta. Kryemadhi este parlamentar și conduce partidul Mișcarea Socialistă pentru Integrare.

Demolarea, începută înaintea unei decizii a Curții Constituționale

Efective mari de polițiști au venit dinainte de răsăritul soarelui și au îndepărtat pe membrii Alianței pentru Protejarea Teatrului  folosindu-se de gaze lacrimogene. Ulterior, buldozerele au început să distrugă clădirea. Un grup de manifestanți au încercat să oprească demolarea, ajungându-se la ciocniri cu poliția.

37 de persoane au fost arestate, iar un polițist a fost spitalizat. Un manifestant a fost văzut cu răni  în zona capului,  alții reclamând intervenția brutală a forțelor de ordine.

Timp de mai bine de doi ani, actorii, activiștii și opoziția au încercat să oprească proiectul premierului socialist Edi Rama de a construi  un nou teatru în locul celui din patrimoniul național.

Soarta clădirii, construită în 1939, a divizat societatea albaneză, mulți fiind furioși că premierul Rama s-a folosit de carantina provocată de epidemia de coronavirus pentru a limita proporțiile eventualelor proteste.

Edi Rama susține că edificul era avariat și că este nevoie de unul nou, modern, astfel că a continuat cu proiectele de construire a unei noi infrastructuri la Tirana, după ce a ridicat un nou stadion și o piață.

Sunt aceeași oameni care se împotrivesc oricărui proiect în Tirana. Ei nu doresc dezvoltare, dar nu pot opri Tirana”, a spus Rama într-o postare pe Facebook.

Contestatarii proiectului susțin că exisăt suspiciuni de corupție deoarece proiectul de realizare a noului teatru a fost încredințat direct unui contractor preferat de guvern, la pachet cu alte edificii ce urmează să fie ridicate în Tirana.

Președintele Albaniei, Ilir Meta, a contestat demolarea la Curtea Constituțională, însă aceasta încă nu s-a pronunțat. Meta a afirmat că demolarea este ”o crimă din punct de vedere legal, moral și constituțional.

Liderul Partidului Democratic, de opoziție, Lulzim Basha, a afirmat că distrugerea clădirii reprezintă totodată ”demolarea fundamentelor societății”.

Închide ×