Fotbal intern

Ziua finalei. Cearta care i-a îndepărtat pe Mergea şi Tecău

Turneul Campionilor din 2015 va avea o finală românească la dublu, între perechile Mergea/Bopanna şi Tecău/Rojer. Jocul va începe la ora 17:30 şi va putea fi urmărit în format LIVESCORE pe...
22.11.2015 | 14:01

Turneul Campionilor din 2015 va avea o finală românească la dublu, între perechile Mergea/Bopanna şi Tecău/Rojer. Jocul va începe la ora 17:30 şi va putea fi urmărit în format LIVESCORE pe FANATIK.RO.

Fostul căpitan nejucător de Cupă Davis al României, Florin Segărceanu, a dezvăluit pentru FANATIK.RO motivul pentru care Florin Mergea şi Horia Tecău nu au mai format un cuplu în circuitele ATP, deşi în 2003 obţinuse la debut o victorie uriaşă în Ecuador contra fraţilor Lapentti, în barajul de menţinere în Grupa Mondială a Cupei Davis.

segarceanu_298ad01a1b

“Mergea a vrut doar la simplu. Fiecare pe drumul lui!”

Fostul căpitan nejucător al României, Segărceanu, ne-a dezvăluit: În 2003, i-am debutat pe aceşti băieţi în echipa naţională de Cupa Davis în meciul din Ecuador, unde i-au şi bătut pe celebrii fraţi Lapentti. Atunci a fost prima lor mare victorie pentru echipa naţională. Pe atunci, jucătorii noştri erau foarte tineri, dar veniseră după nişte rezultate excepţionale la juniori. Eram gata să pariez că împreună vor ajunge sus de tot. Nu uitaţi, ulterior, ei au bătut şi în Franţa. Însă viaţa i-a făcut să se despartă în turneele ATP.

Chiar dacă nu se aflau la vremea respectivă în prima sută, specialiştii erau siguri că cei doi vor ajunge una dintre cele mai bune echipe de dublu din lume. Din păcate, lucrurile au luat o altă turnură vizavi de relaţia lor. Horia era decis să se stabiliezeze pe cariera la dublu, să joace cu Florin, dar Mergea a spus că el doreşte să joace mai mult la simplu. Apoi totul s-a rupt între ei. Fiecare a luat-o pe drumul lui, Tecău a ajuns unde a ajuns, iar abia acum un an şi jumătate, Florin Mergea a reuşit să îşi revigoreze cariera la dublu. Şi-a dat seama că la simplu este greu să mai reuşească ceva notabil pe plan profesional”a declarat Segărceanu.

“Pot cîştiga împreună un turneu de Mare Şlem”

În final, Florin Segărceanu a dezvăluit pentru FANATIK.RO că este convins că Mergea şi Tecău încă pot reface cuplul la dublu şi în circuitul ATP. Vă spun cu mîna pe inimă că aceşti băieţi au puterea să cîştige un turneu de Mare Şlem împreună, chiar dacă ambii se apropie de 30 de ani. Se completează excelent unul pe altul şi este păcat să nu  evolueze împreună şi în circuitele ATP. Mergea este extrem de ambiţios, iar eu sînt sigur că el îşi dă seama că, alături de Horia, poate orcînd să-i bată pe fraţii Bryan. Mergea vrea să îşi ia revanşa în faţa lui Tecău, după ce a pierdut jocul de la Bucureşti acum un an”a spus Segărceanu pentru FANATIK.RO.

“Succesul l-a schimbat, nu mai răspunde la telefon!” 

Florin Mergea a explicat, într-un interviu la Adevărul, în anul 2011 de ce nu a mai continuat cariera la dublu cu Horia Tecău, mai ales că ei erau pe val la acea vreme:

“Horia m-a anunţat că nu mai poate să joace cu mine, că o să joace cu Allegro, care era pe locul 50 atunci, pentru că aşa i-au spus sponsorii. Horia avea contract doar pentru simplu, deci era cam greu să-i dicteze sponsorii cu cine să joace dublu. 

Nu mi-a zis nimic mai mult, dar vreau să cred în continuare că am fost despărţiţi şi că nu ne-am despărtit noi de bună voie. Oricum, la ce istorie aveam împreună, putea măcar să vină şi să îmi spună cine l-a determinat să ia această decizie. Nu sîntem certaţi, dar probabil succesul l-a schimbat încît nu mai răspunde la telefoane sau la mesaje”, declarat Mergea.

Florin-Mergea1

Între timp, lucrurile s-au mai reglat între cei doi, care joacă din nou împreună în Cupa Davis pentru România. Ultima dată, Mergea şi Tecău au jucat la dublu în meciul România – Suedia, în septembrie 2014, şi s-au impus în 3 seturi în faţa dublului Arvidsson/Brunstrom. 

horia-tecau-florin-mergea-isak-arvidsson-johan-brunstrom_80097600

 

Trasee opuse după despărţire

Horia Tecău şi Florin Mergea nu au mai jucat împreună la dublu din anul 2007. Carierele lor au avut trasee diametral opuse după ce au renunţat să mai joace împreună. Dacă lui Florin Mergea îi mergea din ce în ce mai rău, Horia Tecău începuse urcuşul spre vîrfurile ierarhiei ATP.

478836-horia-tecau

Horia Tecău juca din sezonul 2008 cu Yves Allegro, alături de care a reuşit să cîştige cîteva turnee challenger. Primele finale ale lui Horia Tecău din circuitul ATP au fost alături de alţi români, în anul 2009 la Kitzbuhel, alături de Andrei Pavel, şi la Stuttgart, alături de Victor Hănescu.

Din anul 2010, cariera lui Tecău a explodat jucînd la dublu cu suedezul Robert Lindstedt. Dublul româno – suedez a cîştigat mai multe turnee din circuitul ATP, inclusiv un turneu Masters 1000. Tot în 2010, Tecău a jucat şi prima finală de Grand Slam alături de Lindtedt la Wimbledon, pierdută în 3 seturi cu Meltzer/Petzchner. Cei doi au mai jucat alte două finale la Wimbledon, în 2011 şi 2012, ambele pierdute.

Tecau-Lindstedt-finala-Wimbledon-2012-4

Tecău a jucat din anul 2013 cu bielorusul Max Mîrnii, alături de care a cîştigat 3 turnee, iar din anul 2014 face pereche cu olandezul Jean Julien Rojer, alături de care a cîştigat 8 titluri. Cei doi au participat la Turneul Campionilor, unde au fost eliminaţi după faza grupelor.

image-2014-11-18-18598361-70-horia-tecau-jean-julien-rojer

Cariera lui Tecău a fost înfloritoare, însă nu acelaşi lucru s-a întîmplat şi cu Florin Mergea. În anul 2008, Mergea a început căderea în clasamentul de dublu. A căzut de pe 115 pînă pe 321 în clasament la începutul anului 2009. În sezonul 2010 a fost pe locul 1413, fiind hotărît să lase sportul de mare performanţă.

“Acceptasem ideea că nu o să mai joc niciodată!”

În 2011, Mergea (26 de ani) era retras din tenis. Declara la vremea respectivă că s-a săturat de tenis şi nu mai avea nici o motivaţie: “Un an şi jumătate am stat fără să joc aproape deloc. Mintea mea era luată complet de la tenis, chiar acceptasem ideea că nu o să mai joc niciodată. Este un lucru destul de greu de făcut pentru un jucător, mai ales că asta am făcut toată viaţa, dar a fost o gură de aer de care aveam nevoie”, preciza Mergea.

Soţia sa a fost cea care l-a convins să revină: “Şi acum ţin minte, cînd m-am întors de la facultate într-o dimineaţă, am discutat despre acest aspect şi într-o oră a spus ok”, a declarat soţia lui Mergea, Daiana.

mergea_daiana

Florin Mergea a revenit în forţă în anul 2013 şi a reuşit rezultate bune lîngă Lucas Rosol. Alături de ceh a cîştigat turneul de la Viena în faţa perechii Nestor/Knowle. Anul 2014 a fost extraordinar pentru Mergea. A cîştigat turneele de la Vina del Mar şi de la Hamburg, însă cea mai bună performanţă a fost semifinala de la Roland Garros, fază în care a ajuns alături de Marin Draganja. A încheiat anul 2014 pe cea mai bună poziţie la dublu, 24 ATP.

20140530-122923

Evoluţiile bune ale lui Mergea au continuat şi în 2015, cu finală jucată la Aukland şi acum, la Australian Open, unde a reuşit calificarea în sferturi alături de Dominic Inglot, după ce au eliminat favoriţii principali ai turneului, fraţii Bob şi Mike Bryan.

mergeaa