Life

Tehnici de negociere. Cum să ai mereu ultimul cuvânt

Tehnici de negociere. Învățați să aveți mereu ultimul cuvânt și să vă cunoașteți cât mai bine adversarul. Iată de ce trebuie să țineți cont!
28.02.2024 | 20:00
Tehnici de negociere Cum sa ai mereu ultimul cuvant
Tehnici de negociere. Cele mai bune sfaturi. Sursa foto: pixabay, colaj: fanatik
ADVERTISEMENT

Tehnici de negociere. Acestea sunt destul de importante în lumea afacerilor și pot fi utilizate în numeroase situații. Fie că vorbim de negocieri cu partenerii de afaceri, de negocieri cu diverși clienți sau negocierile cu angajații. În materialul următor vă prezentăm cele mai bune tipuri de negociere și cum pot fi folosite pentru a obține la final rezultatele dorite!

Ce să faci înainte de negociere

Tehnicile de negociere sunt mereu utile pentru a avea o viziune mai în asamblu. Fiecare tip de negociere necesită o abordare specifică, dar și detaliată pentru a o putea pune în aplicare cât mai eficient.

ADVERTISEMENT

Negocierea poate părea și o tehnică de persuasiune, mai mult o provocare în care doar unul dintre indivizi câștigă. Pe de altă parte, scopul negocierii este de a găsi un teren comun sau o soluție cât mai bună, de care toată lumea să fie mulțumită.

Înainte de a pune în aplicare o negociere, trebuie să vă asigurați că aveți toate informațiile utile despre subiectul negocierii, precum prețuri, condiții și termenii contractului, dar și nevoile ambelor persoane. Cu cât vă duceți la o negociere mai pregătiți, cu atât veți avea mai multe de câștigat. De regulă, nu se recomandă să se facă din prima oferta atunci când negociați. În plus, trebuie să aveți grijă ca cealaltă parte să nu interpreteze că o presați. O negociere de succes necesită timp, așa că aveți răbdare!

ADVERTISEMENT

Sfaturi pentru o negociere câștigată

Există mai multe tipuri de negociere, însă în cele mai multe cazuri, negocierea este legată de viața profesională. Pentru a avea succes la o negociere, prima dată trebuie să vă stabiliți obiectivele, ce anume sunteți dispuți să faceți în cadrul negocierii, ce beneficii sunt bune, dar și ce scenarii v-ar mulțumi dacă negocierea eșuează.

Un alt sfat pentru o negociere câștigată ar fi să luați în calcul să vă setați o punte comună, pentru discuția cu un alt partener. În plus, setați-vă o miză înaltă, dar să fiți și pregătiți pentru un compromis, în caz că este nevoie. Pentru a avea succes la negociere, trebuie prima dată să câștigați respectul și încrederea celui partener, printr-o abordare cât mai naturală.

ADVERTISEMENT

Tehnici de negociere în afaceri

În ceea ce privește negocierile în afaceri, aflați că există mai multe tehnici. În continuare vă prezentăm câteva exemple de negociere, care aduc rezultatele cele mai bune în afaceri. Iată ce puteți pune în aplicare:

ADVERTISEMENT
  • Tehnica ‘Politeții exagerate’

Este folosită pentru un partener amabil, căruia nu i se poate refuza nimic. De obicei, această tehnică poate masca disprețul și desconsiderarea. Însă și politețea exagerată poate scoate în evidență merite reale. De aceea, cu cât complimentele sunt mai bune, cu atât rezultatele vor fi mai substanțiale. Așadar, puteți manifesta o politețe exagerată pentru a-l determina pe celălalt să renunțe.

  • Tehnica ‘Lansării unor cereri exagerate’

Prin această tehnică, partenerul își asigură posibilitatea de a lansa o serie de afirmații care nu va afecta poziția sa. Dacă nu există o documentare adecvată, diferența dintre limita partenerului ne poate intimida, făcându-ne ca într-un final să acceptăm.

  • Tehnica ‘Dominării discuțiilor’

De regulă, în timpul unei negocieri, atenția trebuie sporită asupra tacticilor utilizate de celălalt partener. Așadar, el preia inițiativa în procesul de negociere și lansează oferte mult prea mari. De asemenea, va dezechilibra poziția celuilalt. Drept urmare, veți fi nevoiți să faceți concesii, până la epuizarea totală a acestora.

Tehnici de negociere în vânzări

În ziua de astăzi trebuie să știm câteva strategii și tehnici de negociere în vânzări. Dacă vreți să aveți succes în procesul de negociere, trebuie să înțelegeți următoarele tehnici prezentate mai jos. Astfel, veți da greș!

  • Tehnica ‘Asta-i tot ce am’

Această tehnică va fi întotdeauna utilă când vindeți un produs sau prezentați un serviciu complex. Atunci când celălalt spune “îmi place produsul dumneavoastră, dar nu am atâția bani!”, vânzătorul poate oferi un răspuns pozitiv și prietenos. Nu fiți ostili față de cineva care este interesat de produsul dumneavoastră.

  • Tehnica tăcerii

În vânzări, tăcerea se resimte ca o situație jenantă, care îi face pe oameni să vorbească cu orice preț. Este nevoie de răbdare pentru a vedea reacțiile partenerului, propunerile și ofertele sale. De aceea, tăcerea este esențială pentru o negociere reușită. Este regula de aur a negocierii!

  • Tehnica întrebărilor deschise

Tehnica întrebărilor deschise în vânzări are un rol esențial. Trebuie să aflați cât mai multe detalii despre dorințele clientului, pentru a-i putea oferi o soluție adaptată. De regulă, întrebările deschise creează oportunități mari în procesul de vânzări.